NieuwsCoronavirus in Brabant

Aantal doden en aantal ziekenhuisopnames stijgt snel

Het coronavirus leidt nu in Nederland snel tot meer sterfgevallen en tot meer mensen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het aantal mensen dat is overleden steeg van maandag op dinsdag met 19 tot 43, het aantal mensen dat in het ziekenhuis moest worden opgenomen steeg met 109 tot 314. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Michiel van der Geest
Een speciale afdeling van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen, Limburg. Beeld EPA
Een speciale afdeling van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen, Limburg.Beeld EPA

Die zeer snelle stijging is ‘volgens verwachting’, zegt Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan het UMC Utrecht, ‘maar toch schrikken we ervan. Zolang de cijfers alleen in de computer zitten, is de impact minder groot.’

Bovendien is dit pas het begin van de toename, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). ‘De komende week zullen we het nog veel harder zien stijgen. Het effect van de huidige, strenge controlemaatregelen zien we pas over twee weken.’

De stijging is nog altijd het sterkst in Noord-Brabant, waar de eerste patiënt in Nederland werd ontdekt, en waar, zo vermoeden experts, het carnaval een grote rol heeft gespeeld bij de eerste snelle verspreiding van het virus. In de Brabantse ziekenhuizen werden in 24 uur 70 nieuwe patiënten binnengebracht, in totaal liggen daar nu 200 coronagevallen.

Vooral in de nacht was de aanvoer van nieuwe patiënten groot. Bij de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven in Uden stonden sommige ambulances tot wel een uur te wachten voordat zij een patiënt konden binnenbrengen, omdat alle seh-kamers bezet waren. De komende dagen worden daar nieuwe afspraken gemaakt om de patiëntenstroom beter te verspreiden.

Maar ook in Limburg zijn de getallen inmiddels fors. Het Zuyderland ziekenhuis, met locaties in Heerlen en Sittard-Geleen herbergt 29 patiënten, ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray heeft 17 besmette mensen opgenomen, vijf meer dan maandag.

Het Zuyderland verwacht de komende twee à drie dagen ‘een enorme toename’, zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis verdubbelt het aantal afdelingen dat geschikt is om coronapatiënten op te vangen van twee naar vier, en bekijkt of het operatiekamers en isolatiekamers geschikt kan maken als ic-bed.

Intensive care

Vooralsnog is de beschikbaarheid van intensivecarebedden ruim toereikend, ook al steeg in Noord-Brabant het aantal mensen op een ic-bed van 30 naar 55 in 24 uur. In Brabant zijn 200 bedden beschikbaar, een aantal dat desnoods kan worden uitgebreid naar 350. In heel Nederland gaat het om 1.150 bedden, met een uitbreidingsmogelijkheid tot 1.500. Veel van die bedden zijn nu leeg, omdat elk ziekenhuis in Nederland ter voorbereiding op de grote verwachte toestroom van patiënten zo veel mogelijk planbare zorg heeft geschrapt.

Wel nijpend is het tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en beschermende kleding. Volgens Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van het regionale zorgoverleg, hebben verschillende ziekenhuizen in Brabant nog maar voor twee dagen voldoende artikelen op voorraad.

‘Zeer zorgelijk’, noemt hij dat. Nieuwe spullen zijn bijna niet te verkrijgen. Er zijn wel online marktplaatsen, ‘maar daar weet je niet wat je koopt en van wie je het koopt’.

Ook het ministerie probeert aan nieuwe beschermingsartikelen te komen. Hoognodig, want niet alleen ziekenhuizen hebben tekorten, huisartsen en verpleeghuizen kampen met dezelfde problemen.

Dit moet u weten over het coronavirus
Het nieuwe coronavirus, dat de ziekte covid-19 kan veroorzaken, grijpt om zich heen: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een officiële pandemie en het aantal besmettingen en doden loopt in binnen- en buitenland op. Wat gebeurt er om de uitbraak te bestrijden in Nederland en in de rest van de wereld? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

EU sluit haar buitengrenzen om coronavirus in te dammen
De EU sluit haar grenzen voor alle reizigers van buiten de Europese Unie. Deze drastische maatregel moet de verspreiding van het coronavirus indammen.

In tijden van corona bewijzen VS dat ze niet zijn wat ze denken: uitzonderlijk
Amerikanen mochten het land in zonder dat iemand ze controleerde. Maatregelen bleven uit. De president wees naar de gouverneurs en die wezen terug. De Verenigde Staten zijn allesbehalve great, als het gaat om de aanpak van een pandemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden