Aantal diefstallen vrachtwagens fors gestegen

In de eerste maanden van 2009 is het aantal trucks dat met lading en al werd gestolen, met circa 40 procent gestegen.

ANP

Het aantal diefstallen van alleen lading steeg net zo hard. Dat schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in haar donderdag gepubliceerde Veiligheidsbalans.

Volgens de IVW is een stijging van de diefstal van trucks een bekend fenomeen tijdens een economische crisis. Het aantal gestolen vrachtwagens was vorig jaar juist met 6,4 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Van diefstal van alleen lading werd vorig jaar bijna 12 procent minder aangifte gedaan.

Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt volgens de IVW jaarlijks 350 miljoen euro schade door transportcriminaliteit. Daaronder verstaat de inspectiedienst ook onder meer vernieling, fraude en diefstal van kleinere bedrijfsauto's, motorfietsen, brommers en fietsen.

‘Een gigantische stijging. Dit bewijst nog maar eens dat vrachtwagenchauffeurs langs de Nederlandse snelwegen makkelijke doelwitten zijn’, aldus een woordvoerder namens de brancheverenigingen EVO en TLN.

De vervoersorganisaties roepen de Nederlandse en Europese overheden op snel geld vrij te maken voor onder meer beveiligde parkeerplaatsen voor trucks.

Vrachtwagendieven gaan zeer professioneel te werk, aldus de zegsman. Zij prikken vaak eerst gaatjes in trucks om met kleine camera's te kijken wat erin zit.

Daarna bedienen zij zich niet zelden van grof geweld om de wagen of de lading te stelen. ‘Het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt er zo niet aantrekkelijker op’, aldus de woordvoerder. Het probleem speelt vooral in de grensgebieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden