Aantal dementiepatiënten zal tot 2050 ruimschoots verdubbelen

Zes verpleegtehuizen per jaar zullen er in Nederland moeten bijkomen voor de verzorging van het almaar toenemend aantal dementerenden. Dat aantal zal tot aan het jaar 2050 meer dan verdubbelen tot ruim vierhonderdduizend dementiepatiënten....

Dementie stelt de samenleving voor een zware opgave, en het vinden van oplossingen is urgent, vindt de raad. Er zijn in ons land nu 175 duizend demente ouderen die verzorgers en familieleden overbelasten.

Ruim eenderde van die dementiepatiënten woont in verpleeg- of verzorgingstehuizen. Om de wassende stroom patiënten op te kunnen vangen, zal volgens de raad zowel de thuiszorg als het aantal verpleeg- en verzorgingstehuizen fors moeten worden uitgebreid.

Uit berekeningen van de Gezondheidsraad blijkt dat nu één op de 93 Nederlanders dementie heeft. In 2050 zal dat maar liefst één op de 44 zijn, grotendeels vanwege de toenemende vergrijzing.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Belangrijke kenmerken van deze ziekte zijn geheugenstoornis en spraak- en redeneerproblemen. De achteruitgang verloopt over het algemeen traag, en wordt in veel gevallen pas vastgesteld als de aftakeling al langere tijd aan de gang blijkt te zijn.

Dementie is een ziekte waar geen therapie voor bestaat. Er zijn wel medicijnen in ontwikkeling, maar hun bescheiden werking wordt vooralsnog overschaduwd door de ongewenste bijwerkingen, meent de raad. Er zijn tegen dementie geen preventieve maatregelen te treffen, stelt de Gezondheidsraad.

Over de ontstaansoorzaak van de ziekte tasten artsen nog altijd in het duister. Niet uitgesloten is dat een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en suikerziekte een rol spelen bij het krijgen van dementie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden