Aantal daklozen groeit hard: 13.000 meer dan in 2009

Nederland telt steeds meer daklozen. Ongeveer 31.000 mensen hadden vorig jaar geen vaste plek om te wonen. Dat zijn er 13.000 meer dan in 2009. Het aantal daklozen is dus in zes jaar tijd met 74 procent gestegen. De grootste stijger is de groep niet-westerse allochtonen: die verdubbelde. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daklozen en medewerkers van het Leger des Heils zitten samen aan een kerstdiner van het Leger des Heils. Beeld anp
Daklozen en medewerkers van het Leger des Heils zitten samen aan een kerstdiner van het Leger des Heils.Beeld anp

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar de toename lijkt verband te houden met de economische crisis. Het aantal daklozen steeg het sterkst in 2009 en 2010, in de eerste jaren van de malaise.

'Dat geeft aan dat een groep zich voor de crisis op het randje van armoede bevond', zegt CBS-hoofddemograaf Jan Latten. Die mensen raakten hun baan kwijt en konden hun huur niet betalen. 'In goede tijden redden deze mensen het net, maar als het economisch zwaar weer is, zijn ze het eerst de dupe. En het zijn zware tijden geweest. Voor mensen die het anders wel hadden gered, kan de crisis net de spreekwoordelijke druppel zijn geweest.'

Vooral allochtone zwervers getroffen
Vooral het aantal allochtone zwervers neemt toe. Dat is verdubbeld van bijna 6.500 naar 13.000. Onder allochtone Nederlanders is meer werkloosheid en meer armoede dan onder autochtonen. Latten: 'En als ze werk hebben, zijn het vaak de slechter betaalde banen. Bovendien hebben niet alle immigranten een sociaal netwerk om zich heen. Als ze dan werkloos raken, vangt niemand ze op. De crisis heeft niet-westerse allochtonen sterker geraakt dan autochtonen.'

Waar moet papa dan naar toe?

Een scheiding is al rampzalig genoeg, maar als een van de twee acuut het huis uit moet, waar moet je dan naartoe? De daklozen-opvang? Gelukkig is daar nu het Parentshouse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden