nieuwscoronavirus

Aantal coronapatiënten blijft stijgen, Chinese centrale bank pompt 157 miljard in economie

China neemt steeds ingrijpender maatregelen om de epidemie van het coronavirus te beteugelen. Het aantal besmettingen blijft echter stijgen, het aantal doden neemt toe (met dit weekend de eerste dode buiten China) en het land zit op slot door blokkades en reisbeperkingen. De angst groeit dat dit de tweede economie van de wereld danig kan gaan schaden.

Ben van Raaij
Het noodziekenhuis in Hubei dat binnen tien dagen is gebouwd. Er is plek voor 1.000 bedden. Beeld EPA
Het noodziekenhuis in Hubei dat binnen tien dagen is gebouwd. Er is plek voor 1.000 bedden.Beeld EPA

De Chinese centrale bank pompt maandag 1,2 biljoen yuan (157 miljard euro) in de economie via een speciale opkoop van obligaties (reverse repurchase agreement). Dit ter geruststelling van de Chinese beurzen die vandaag weer open gaan na de vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar die op 23 januari begon. Bedrijven die vitale producten maken kunnen komende tijd speciale overheidssteun tegemoet zien.

Het dodental van de epidemische longontsteking is gestegen tot 304. De Filipijnen meldden zondag de eerste coronadode buiten China, een 44-jarige Chinese man uit Wuhan. Het aantal besmettingen wereldwijd steeg zondag met 2.590 (de grootste toename op een dag tot nu toe) tot 14.550. Chinese onderzoekers maakten zaterdag bekend dat het virus zich niet alleen via speeksel of slijm maar ook via poep kan verspreiden.

Uitbreiding epidemie

De epidemie breidt zich internationaal steeds verder uit. Het coronavirus is nu aangetroffen in meer dan 25 landen, waaronder Australië, Duitsland, Frankrijk, Filipijnen, Groot-Brittannië, Hongkong, Japan, Rusland, Spanje, Thailand en de Verenigde Staten. In totaal gaat het om 171 besmettingen, waarvan 23 in Europa.

China verkeert internationaal in een toenemend isolement. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO riep vorige week een ‘public health emergency of international concern’ uit maar vindt reis- en handelsbeperkingen vooralsnog niet nodig. Toch hebben veel luchtvaartmaatschappijen vluchten naar en van China geannuleerd. Onder meer de VS, Australië, Singapore, Nieuw-Zeeland en Vietnam sloten hun grenzen voor reizigers vanuit China. Ondanks kritiek van China en de WHO, die de restricties behalve onnodig ook schadelijk vindt.

Steeds meer landen evacueren hun burgers uit Wuhan. Zondag vlogen bijna 300 Europeanen, onder wie 15 Nederlanders en twee Chinese partners (allemaal vrij van symptomen), met een Frans vliegtuig naar Marseille. Een deel van hen vloog door naar Brussel. De Nederlanders gingen vandaar per bus naar Eindhoven en gaan nu twee weken in quarantaine. Of dat in een ziekenhuis zal zijn of thuis, wordt van geval tot geval bekeken.

Coronavirus Beeld de Volkskrant
CoronavirusBeeld de Volkskrant

Frankrijk en Duitsland haalden vorige week al burgers terug. Een Franse en twee Duitse evacués bleken met het coronavirus besmet en werden geïsoleerd. Ook Zuid-Korea, India, Saoedi-Arabië, Indonesië en Turkije hebben burgers geëvacueerd. Rusland heeft aangekondigd dit de komende dagen te gaan doen.

Lokale bestuurders ontslagen

De situatie in de hermetisch afgegrendelde provincie Hubei, de brandhaard van de epidemie, is intussen ‘ernstig en gecompliceerd’, aldus vice-gouverneur Xiao Juhua zondag. De nieuwjaarsvakantie wordt verlengd, scholen blijven dicht, het openbaar vervoer ligt plat. Na Wuhan is nu ook Wenzhou afgesloten, als eerste miljoenenstad buiten Hubei. In Wuhan opent maandag een ziekenhuis voor duizend coronapatiënten dat binnen tien dagen is gebouwd. Een tweede ziekenhuis voor 1.500 patiënten opent donderdag.

Graafmachines aan het begin van de bouw van het noodziekenhuis.  Beeld AP
Graafmachines aan het begin van de bouw van het noodziekenhuis.Beeld AP

Steeds duidelijker wordt dat de epidemie snel de kop had kunnen worden ingedrukt als de autoriteiten in Hubei tijdig hadden ingegrepen, blijkt uit een reconstructie van The New York Times. Artsen die begin december alarm sloegen over een onbekende ziekte werden geïntimideerd en berispt. In de weken erna hielden de autoriteiten informatie achter en bagatelliseerden ze het probleem. Pas toen president Xi Jinping eind januari ingreep, werd Wuhan afgegrendeld. Zeker 374 lokale bestuurders zijn al ontslagen.

In China zelf komt er steeds meer kritiek op de manier waarop de autoriteiten de epidemie behandelen. Er is woede op sociale media over berichten dat lokale politici en ambtenaren zich medische voorraden toe-eigenen. Zo was er dit weekend ophef over een foto waarop bureaucraten op werkbezoek in een ziekenhuis professionele N95-maskers dragen terwijl de artsen alleen een simpel papieren masker hebben.

Dit weten we tot nu toe

Het nieuwe coronavirus in de Chinese miljoenenstad Wuhan blijkt overdraagbaar van mens tot mens en grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer? En kunnen we nog wel op reis naar China? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden