NieuwsCoronavirus

Aantal coronabesmettingen stijgt fors, meer dan tweeduizend in een week

Voor de vierde dag op rij is het aantal bevestigde coronabesmettingen met meer dan driehonderd gestegen. Anderhalve week geleden noemde het RIVM 987 besmettingen in zeven dagen een wake-up call’. De afgelopen week steeg het aantal bekende coronagevallen met 2.152. 

Kerkgangers tijdens een kerkdienst op een weiland. Vanwege de coronamaatregelen is in de kerk nog geen samenzang mogelijk, maar tijdens de openluchtdienst van de Hervormde Gemeente Barneveld kan wel veilig uit volle borst gezongen worden.Beeld ANP

In Nederland zijn 55.098 mensen positief getest. Op zondag meldde het RIVM 366 besmettingen. Op zaterdag was de toename 431. Het was de eerste keer sinds 7 mei dat er meer dan vierhonderd besmettingen werden gemeld. Het RIVM meldde afgelopen weekend ook negen nieuwe ziekenhuisopnamen en twee sterfgevallen. 

Nadat vorige week veel meer Nederlanders een coronatest hadden aangevraagd dan in de weken daarvoor, lijkt de testbereidheid weer te dalen. Zaterdag belden 9.184 mensen naar het landelijke afsprakennummer, vorige week zaterdag waren dat er nog ruim 16 duizend. Een woordvoerder van de landelijke GGD-koepel vindt de daling zorgelijk: ‘Er is genoeg ruimte bij de teststraten en het blijft heel belangrijk dat iedereen bij milde klachten direct belt voor een test’.

In hoeverre de groei wordt veroorzaakt door een snellere verspreiding van het virus, valt beter te duiden als bekend is welk percentage van de afgelopen week afgenomen tests positief was. Dit maakt het RIVM dinsdag bekend. Sinds begin juli worden deze cijfers niet meer dagelijks maar wekelijks gepubliceerd. Ook op de snelle groei van het aantal besmettingen geeft het RIVM nog geen commentaar. Een woordvoerder zegt het instituut dinsdag meer informatie zal verschaffen.

Vooral in Rotterdam neemt het aantal besmettingen snel toe. Hier zijn de afgelopen twee weken 682 mensen positief getest. Dat zijn ruim 100 besmettingen per 100 duizend inwoners in veertien dagen. Een woordvoerder van de GGD Rotterdam Rijnmond zegt dat hiervan geen eenduidige oorzaak is aan te wijzen. ‘We zien dat mensen het in het algemeen niet zo nauw meer nemen met de maatregelen. Veel van de besmettingen zijn te traceren tot familiebezoek en feestjes, maar ook op het werk raken mensen besmet.’

Er zijn tientallen clusters van besmettingen in de regio, waarvan een aantal onder studenten. ‘Dinsdag beginnen de studentenverenigingen samen met ons met een campagne om de studenten op de maatregelen te wijzen’, zegt de GGD-woordvoerder. 

In Amsterdam is de toename lager dan in Rotterdam, maar ook hier stijgt het aantal besmettingen snel. Met 446 bevestigde besmettingen in twee weken zijn dit er ruim 50 per 100 duizend inwoners, bijna drie keer zoveel als het landelijk gemiddelde.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis ligt vanwege covid-19 is stabiel laag. Eind maart lagen bijna vierduizend coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie ruim een derde op de intensive care. Nu liggen er al ruim een maand minder dan honderd patiënten gelijktijdig in het ziekenhuis. Er zijn tot nu toe 11.943 Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege covid-19. Op zaterdag steeg dit aantal met drie, op zondag met zes. Zondagmiddag lagen 21 covid-patiënten op de intensive care en zeventig op een verpleegafdeling.

Het sterftecijfer steeg dit weekend met twee naar 6.149. Het werkelijke aantal sterfgevallen is hoger; het RIVM telt alleen de overledenen bij wie covid-19 met een test is vastgesteld. In maart en april overleden ongeveer tweeduizend mensen bij wie geen test was gedaan, maar van wie de behandelend arts of de schouwarts sterk vermoedde dat covid-19 de doodsoorzaak was. Dit blijkt uit een analyse die het CBS vrijdag publiceerde.

Lees ook

Viruswaanzin op het Malieveld: ‘Jullie zijn hartstikke normaal’
Een blijmoedig gezelschap van hippieachtigen, gele hesjes, veertigplussers, vrijdenkers en complotdenkers demonstreerde tegen het coronabeleid. Op het Malieveld bezongen ze de liefde, de vrijheid en de waarheid. 

Een halfjaar corona: hoe gaat het verder?
Een halfjaar geleden is het nu dat de WHO de uitbraak van corona tot internationale volksgezondheidscrisis verklaarde. Inmiddels wapenen we ons met mondkapjes, coronadashboards en teststraten. Is het einde van de crisis al in zicht, of moet het ergste nog komen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden