Commentaar

Aantal contacturen in hoger onderwijs moet drastisch omhoog

Het werven van buitenlandse studenten gaat slecht samen met het verwaarlozen van het onderwijs.

Collegezaal van de Universiteit Tilburg Beeld anp

Wanneer je carrière wilt maken aan de universiteit, is het onverstandig om college te geven. Dat is de stelling van hoogleraar bodemkunde Jan-Willem van Groenigen in zijn gisteren gehouden oratie aan Wageningen Universiteit. De snelste manier voor jong talent om de top te bereiken is uitwijken naar een onderzoeksinstituut zonder onderwijstaak.

Van Groenigen maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan de Nederlandse universiteiten. Hij wijst op 'krachtige ontmoediging' van lesgeven door jonge wetenschappers. Adequaat college geven is heel tijdrovend, maar wordt door onderzoeksinstelling NWO niet meegewogen bij het toekennen van de onderzoeksbeurzen. Ambitieuze wetenschappers moeten deze Veni- en Vidi-beurzen binnenhalen om ooit kans te maken op een hoogleraarschap.

De academie kan aan het signaal van Van Groenigen niet voorbijgaan. De neiging om het geven van onderwijs als ballast te zien is even hardnekkig als contraproductief.

De universiteiten investeren veel in marketing om buitenlandse studenten binnen te halen. Die hebben ze hard nodig ter compensatie van teruglopende aantallen Nederlandse studenten en minder overheidsfinanciering. De buitenlanders leveren niet alleen geld op, maar krikken ook het niveau van de academie op omdat ze harder werken en hogere cijfers halen. Concurrentie op de internationale markt voor hoger onderwijs vereist wel dat onze universiteiten goed onderwijs net zo belangrijk gaan vinden als onderzoek.

Intussen is het studierendement van Nederlandse studenten bedroevend laag: veel uitval en veel vertraging. Een inhaalslag is dan ook noodzakelijk; het aantal contacturen moet drastisch omhoog. Aan docenten moeten hoge onderwijskundige eisen gesteld worden en de instellingen moeten jaarlijks hun studierendementscijfers publiceren. Het opleiden van academici mag niet langer een sluitpost zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden