Aantal burgers met celstraf neemt fors toe

Het aantal burgers dat een celstraf krijgt opgelegd, is tussen 2002 en 2004 met 37 procent toegenomen tot 72.335. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Dienst Justitiële Inrichtingen over 2004....

Van onze verslaggever

De celcapaciteit nam vorig jaar toe met bijna 2200 naar 22.237 plaatsen, een stijging van 12 procent. Dit is met name te danken aan de invoering van 1300 meerpersoonscellen. Ook kwam er een detentieboot voor driehonderd vreemdelingen en werden er 167 extra plaatsen voor jonge criminelen gecreëerd. De tbs-klinieken kregen er 98 plekken bij.

De Dienst Justitiële Instellingen (DJI) heeft vorig jaar nieuwe manieren uitgeprobeerd om straffen ten uitvoer te leggen. Zo kunnen 660 gedetineerden met een straf van maximaal drie maanden meedoen aan een proef om hun straf thuis met een elektronische enkelband om uit te zitten. De enkelband registreert of de gedetineerde zich aan de afspraken houdt.

In 2004 waren er 37 ontvluchtingen uit gesloten justitiële inrichtingen. Dat is evenveel als in 2003. Relatief gezien is er sprake van een afname, omdat er in 2004 veel meer gedetineerden vastzaten. De meeste ontsnappingen hebben plaats uit justitiële jeugdinrichtingen: dertien. Ook uit detentiecentra voor bolletjesslikkers en uitzetcentra voor vreemdelingencentra vinden relatief veel ontsnappingen plaats, in totaal veertien. Uit de tbs-klinieken ontsnapten drie tbs’ers die langer dan 48 uur wegblijven.

Het verzuim onder het personeel van de DJI is in 2004 nauwelijks afgenomen. Dat heeft volgens de dienst van het ministerie van Justitie alles te maken met een reorganisatie en de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan. De spanningen onder het gevangenispersoneel zijn de afgelopen jaren fors toegenomen, onder andere door de invoering van het systeem van twee gedetineerden op een cel, wat volgens bewaarders tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De dienst heeft ruim 50 miljoen euro gereserveerd voor personeel dat gebruik wenst te maken van een flexibele pensioenregeling. Die reservepot leidde in in 2004 tot een verlies van 16 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden