Aantal buitenlandse studenten in Nederland neemt flink toe

Het aantal buitenlandse studenten in Nederland neemt flink toe. Vrijwel alle universiteiten verwachten het komend collegejaar meer internationale inschrijvingen, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Studenten tijdens de eerste dag van de Utrechtse introductieweek UIT. Beeld anp
Studenten tijdens de eerste dag van de Utrechtse introductieweek UIT.Beeld anp

Universiteit Maastricht, waar naast Nederlandse vooral veel Duitse en Belgische studenten studeren, is het populairst. De universiteit heeft dit jaar circa 12 duizend vooraanmeldingen van internationale studenten, tegenover circa 8500 rond dezelfde tijd vorig jaar.

Ook de Universiteit van Amsterdam ligt goed in de markt. Daar steeg het aantal internationale vooraanmeldingen van 2800 vorig jaar rond deze tijd naar 3500 nu. In Tilburg steeg de teller in een jaar van 2750 naar 4000. De TU Delft en de TU Eindhoven - vooral populair bij Chinese en Indiase studenten - verwachten komend collegejaar een toename van tientallen procenten.

Reportage

Voor de UvA zijn internationale studenten van groot belang. Al worden nieuwkomers worden niet te veel in de watten gelegd, zegt Jasper Faber, medewerker van de UvA (+).

Het ministerie van Onderwijs is blij met de verwachte toename. 'Buitenlandse studenten zijn vaak erg gedreven', zegt een woordvoerder. 'En voor Nederlandse studenten is het ook gunstig. Ze worden beter voorbereid op de steeds internationaler wordende arbeidsmarkt.'

Bovendien profiteert de Nederlandse economie volgens het ministerie van de komst van buitenlandse studenten, omdat een deel van hen in Nederland blijft hangen. 'Internationalisering van het hoger onderwijs draagt bij aan de beschikbaarheid van personeel in sectoren als bèta-techniek, en levert daardoor stevige economische baten op.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Globale trend

In 2008 stonden nog geen 18 duizend internationale studenten ingeschreven bij Nederlandse universiteiten, vorig collegejaar waren dat er circa 32.500, zo blijkt uit cijfers van de vereniging van universiteiten VSNU. Dat is 13 procent van het totaal aantal universitaire studenten.

Het is een globale trend dat steeds meer studenten over de grens gaan studeren, zo blijkt uit cijfers van de OESO. Het jaar 2000 telde circa 2 miljoen internationale studenten, in 2012 waren dat er 4,5 miljoen.

Nederland is interessant voor buitenlandse studenten omdat er steeds meer Engelstalige opleidingen komen, zegt Sabina van der Zwan van EP-Nuffic, het expertisecentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs. Inmiddels bieden Nederlandse universiteiten bijna honderd bachelorprogramma's en meer dan duizend masteropleidingen in het Engels aan.

Kwaliteit

Ook de kwaliteit van het onderwijs is belangrijk. 'Alle Nederlandse universiteiten staan in de top 300 van de Times Higher Education Ranking. Daar kijken studenten naar als ze naar het buitenland willen.'

Daarnaast beïnvloeden ontwikkelingen in het buitenland de komst van internationale studenten naar Nederland, zegt Van der Zwan. 'In het Verenigd Koninkrijk werd in 2010 het collegegeld verhoogd. Sindsdien komen er steeds meer Britten.' Het aantal 'crisisstudenten' uit Europese landen met een hoge jeugdwerkloosheid - Griekenland, Italië, Bulgarije - nam de laatste jaren eveneens toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden