Aantal Britse MKZ-gevallen loopt plotseling weer snel op

Het aantal nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer (MKZ) in het noordoosten van Engeland is maandag opgelopen tot elf. Verregaande restricties zijn opgelegd aan boerderijen in Northumberland; in een gebied van ongeveer duizend vierkante kilometer zijn scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen....

AP en Reuters

Rond de steden Hexham en Allendale zijn voetpaden afgesloten en alle voertuigen die het gebied in- of uitgaan worden gedesinfecteerd. Elfduizend dieren staan op de nominatie te worden geruimd. Mark Woolhouse, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Edinburgh, omschrijft de nieuwe uitbraak als 'mogelijk behoorlijk serieus'.

Het oplaaien van de MKZ-epidemie is een zware slag voor de Britse veehouderij. Alom bestond de hoop dat Groot-Brittanië de MKZ-epidemie die in februari uitbrak na bijna tweeduizend besmette gevallen onder controle had. In Northumberland waren zijn de afgelopen drie maanden geen nieuwe gevallen gemeld en over twee weken zouden de laatste vervoersbeperkingen worden opgeheven. Gevreesd wordt nu dat het weer maanden zal duren voor de streek veilig wordt verklaard.

De leden van de Nationale Boerenvakbond zijn volgens een woordvoerder 'zeer gedeprimeerd' door de terugkeer van MKZ. 'We zijn terug waar we op 20 februari waren.' Toen werd een groot deel van het openbare leven in Groot-Brittanië platgelegd om de epidemie te kunnen beteugelen. De parlementsverkiezingen werden uitgesteld tot juni en ruim 3,8 miljoen beesten zijn afgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden