Aantal bootmigranten dat aankomt in Spanje verdrievoudigd

Drie keer zoveel migranten hebben dit jaar voet aan wal gezet in Spanje vergeleken met dezelfde periode in 2016. Dit blijkt uit cijfers van de International Organization for Migration (IOM) van de Verenigde Naties. Migranten zouden in de route via Spanje een veilige toegang tot Europa zien.

Beeld uit video van migranten die aankomen op het strand van Zahara de los Atunes. Foto ap

Van de 11.849 migranten die Spanje tot nu toe dit jaar zijn binnengekomen kwam de meerderheid - ruim 8.000 - per boot. Dat is meer dan drie zoveel als een jaar eerder, toen er in dezelfde periode 2.500 migranten over zee arriveerden. Het huidige aantal bootmigranten ligt in Spanje al hoger dan de instroom in heel 2016.

Hierdoor bestaat de kans dat Spanje dit jaar meer migranten zal aantrekken dan Griekenland, tijdens de vluchtelingenzomer van 2015 de belangrijkste poort naar Europa. 'Dat zou een grote verandering zijn', zegt een IOM-woordvoerder tegen persbureau AFP. In de afgelopen tweeënhalf jaar bereikten een kleine dertigduizend migranten Spanje, tegenover een miljoen in Griekenland, waar de instroom sinds de Turkijedeal fors is afgenomen.

Woensdag meerde een opblaasboot met tientallen migranten aan op een druk strand in de badplaats Zahara de los Atunes, niet ver van Gibraltar. Op videobeelden is te zien hoe de 'new arrivals' tussen de badgasten door het strand op rennen en verdwijnen. Het waren minderjarige jongens, verklaart de Spaanse politie, waarschijnlijk van Marokkaanse komaf.

Tekst gaat verder onder video.

Veilige route

De toename van het aantal binnenkomende migranten in Spanje laat zich verklaren door een groeiende voorkeur van West-Afrikaanse migranten voor de route via Marokko, denkt de IOM. 'Wij veronderstellen dat de route (vanuit West-Afrika, red.) langs de kust naar Marokko als veilig wordt beschouwd', aldus de woordvoerder. Deze migranten laten de gevaarlijke Sahara en het onrustige Libië liever links liggen. Ook de relatief gunstige weersomstandigheden in de eerste maanden van dit jaar kunnen een rol hebben gespeeld bij de toegenomen bootmigratie.

De zeeroute is een betrekkelijk nieuwe toegangsweg voor migranten naar Spanje. Al jarenlang proberen Afrikaanse migranten vooral via Ceuta en Melilla, de Spaanse enclaves in Marokko, hun weg te vinden naar Europa. Donderdag nog bestormden zevenhonderd migranten de grensbewaking bij Ceuta. Een dag eerder hadden de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten besloten het vrachtverkeer vanuit de Tarajal-haven een week stil te leggen vanwege de vele pogingen van migranten om daar de Straat van Gibraltar over te steken.

De Libische route blijft veruit de meest gebruikte smokkelweg. Tot dusver kwamen dit jaar bijna honderdduizend migranten via Libië naar Italië. Wel lijkt zich langzaam een kentering te voltrekken. In juli halveerde de instroom, waarschijnlijk dankzij een hardere aanpak van smokkelaars. De eerste week van augustus telde 76 procent minder migranten dan een jaar eerder.

Morgen in de krant

Onze Italië-correspondent reisde mee met een boot die migranten op weg naar Europa oppikt. Het uitgebreide verslag van zijn reis over de mediterrane wateren leest u morgen in het weekendkatern Zaterdag.