Aantal bewoners asielcentra voor het eerst in vijf jaar afgenomen

De asielzoekerscentra zien voor het eerst in vijf jaar hun bevolking krimpen. Dat heeft het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) donderdag bevestigd....

Bij de onderzoekscentra (OC's), waar asielzoekers de eerste maanden doorbrengen, zou zelfs sprake zijn van een leegloop. Sommige centra hebben het aantal bewoners met de helft zien teruglopen. De basisschool van het OC in Luttelgeest meldt dat zij nog 24 leerlingen heeft, terwijl er personeel en ruimte is voor 120 kinderen.

Dat is een landelijk beeld, zegt Guus Huis in 't Veld van de vereniging van asielscholen Lowac. 'De school in Oisterwijk wordt gesloten, omdat ze nog maar acht leerlingen had. Bij mij in Luttelgeest werken 31 mensen - van hen moeten er straks een heleboel weg.'

Sinds vorig jaar doet zich een scherpe daling voor van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Bovendien komen minder mensen in aanmerking voor opvang, omdat de aanmeldcentra aan de grens steeds meer asielzoekers de deur wijzen. In december kregen de asielcentra daardoor voor het eerst weer een beetje lucht, een tendens die zich in januari en februari heeft versterkt.

Het COA waarschuwt voor te hoog gespannen verwachtingen. De organisatie vreest dat de bereidheid van gemeenten verder afneemt om locaties voor nieuwe asielcentra ter beschikking te stellen. Ook dit jaar lopen er weer contracten af voor bestaande centra, waardoor nieuwe locaties nodig blijven. Ook wordt ernaar gestreefd grote centra te vervangen door kleine.

Verder wil de politiek dat, zodra er ruimte is in de asielcentra, de 'Dublin-claimanten' weer worden opgevangen. Dat zijn asielzoekers die hun asielaanvraag in een ander Europees land moeten indienen en in Nederland mogen wachten tot dat geregeld is. Het betreft een paar duizend mensen.

Van de 83 duizend asielzoekers vallen er bijna dertienduizend onder een zogenoemd zelfzorg-arrangement. Zij hebben zelf voor onderdak gezorgd en krijgen daarvoor een vergoeding. De gemeenten willen volgens het COA van die regeling af, omdat huiseigenaren er misbruik van maken.

In de asielcentra verblijft een groeiend aantal mensen, inmiddels 7600, die al een verblijfsstatus hebben, maar nog wachten op een gemeentewoning. Enkele tientallen van hen zijn zelfs al tot Nederlander genaturaliseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden