nieuws

Aantal besmettingen in Nederland lijkt stabiel, eenderde volwassen wereldbevolking wil geen vaccin

De belangrijkste coronacijfers van maandag: het aantal gemelde besmettingen in Nederland lijkt stabiel, Soedanese gezondheidszorg staat onder druk door derde coronagolf, en eenderde van de volwassen wereldbevolking wil geen vaccin.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Gemelde besmettingen stabiel, maar beeld vertekend door storing

Het aantal gemelde coronabesmettingen is deze week vrijwel even hoog als vorig week. Door een storing bij de GGD leek het de afgelopen twee dagen alsof weer sprake was van een toename van het aantal besmettingen, maar dat was een duidelijke vertekening. Aangezien de storing pas vorige week dinsdag was verholpen, lijkt het er eerder op dat momenteel sprake is van een nipte daling.

In de afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 7.051 positieve testen geregistreerd, een week eerder was dit 7.073. Het aantal Nederlanders dat zich liet testen in een van de GGD-teststraten daalde deze week met 13 procent naar gemiddeld 52 duizend per dag. Door de meivakantie worden met name minder kinderen getest, die vaker getest worden zonder klachten. Mede daardoor steeg het percentage positieve testen van 11,5 naar 12,2.

Zuurstoftekort in Soedanese ziekenhuizen

De Soedanese gezondheidszorg staat onder grote druk door de derde coronagolf. Het land kampt met een acuut zuurstoftekort, deels als gevolg van stroomstoringen die de productie in de hoofdfabriek hebben belemmerd, aldus Reuters. Een overheidsstudie toont daarnaast aan dat ruim eenderde van de zuurstofflessen uit de ziekenhuizen worden gesmokkeld. De 300 beademingsapparaten in het land zijn lang niet voldoende voor een bevolking van bijna 44 miljoen. De afgelopen week werden 517 personen positief getest, dit aantal zal in werkelijkheid hoger zijn aangezien er weinig wordt getest.

Bijna 30 procent van de volwassen wereldbevolking wil geen vaccin

Bijna een op de drie 18-plussers wereldwijd wil niet gevaccineerd worden tegen covid-19, blijkt uit cijfers van het Amerikaans onderzoeksbureau Gallup over 117 landen. Slechts 68 procent van de volwassenen zou ermee instemmen zich te laten vaccineren als ze een gratis prik zouden krijgen.

In Europa is dit aandeel met 53 procent het laagst, er zijn duidelijke verschillen tussen West- en Oost-Europa. Vooral op de Westelijke Balkan is de vaccinatiebereidheid erg laag, rond de 35 procent. Ook Noord-Amerika scoort laag volgens het onderzoek, met 59 procent.

In Azië heeft het grootste deel van de bevolking, 76 procent, geen bezwaar tegen inenting. De aarzeling van velen kan een bedreiging vormen voor de groepsimmuniteit, waarvoor naar schatting 70 tot 90 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden