Aantal banen in eerste kwartaal stijgt

Het aantal banen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 34.000 gestegen ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2010 daarentegen, lag het aantal banen 7000 lager. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De banengroei is vooral toe te schrijven aan de zorg en de zakelijke dienstverlening, al was de stijging in de zorg wel lager dan de voorgaande kwartalen. In de zakelijke dienstverlening was vooral het aantal banen in de uitzendbranche groter.

Lonen
De lonen per arbeidsjaar (inclusief bijzondere beloningen) waren in het eerste kwartaal 2,4 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. Deze loonstijging is beduidend hoger dan de cao-loonstijging van 1,1 procent. Vooral uitbetaalde bonussen hadden een opwaarts effect.

Bij de overheid en zorg stegen de lonen met 0,7 procent het minst. In de industrie en in de zakelijke dienstverlening was de loonstijging met 4 procent het grootst.

De loonkosten per arbeidsjaar, waarin ook de werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 2,5 procent iets sneller dan de lonen per arbeidsjaar. De werkgeverspremies voor werkloosheid en zorgverzekeringen gingen omhoog en de premies voor arbeidsongeschiktheid daalden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden