Aantal asielzoekers in 2001 sterk gedaald

Het aantal asielzoekers is vorig jaar met een kwart afgenomen. In 2001 zochten 32.579 mensen hun heil in Nederland. In 2000 waren dat er nog 43.895....

De belangrijkste landen van herkomst zijn nu achtereenvolgens Angola, Afghanistan en Sierra Leone. In 2000 waren dat Afghanistan, voormalig Joegoslavië en Irak.

Uit deze drie gebieden is het aantal asielzoekers sterk afgenomen. Uit Angola komen daarentegen steeds meer vluchtelingen.

Het aantal ama's, dat de afgelopen jaren een hoge vlucht nam, daalde van 6705 in 2000 tot 5951 vorig jaar. Dat komt vooral doordat er veel minder kinderen uit China komen. Het ministerie begon vorig jaar een speciaal project om Chinese minderjarigen te weren. De meeste ama's komen nu uit Angola, Sierra Leone en Guinee.

Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie denkt dat de daling van het aantal asielzoekers te maken heeft met recente aanscherpingen in het beleid. De meeste andere Europese landen zagen namelijk het aantal asielzoekers stijgen.

In 2001 werd een nieuwe Vreemdelingenwet van kracht, waarmee een eind is gemaakt aan het langdurig doorprocederen. Ook blijken steeds meer asielzoekers niet tot de procedure te worden toegelaten.

Het aantal mensen dat meteen na een kort onderzoek bij een van de vier aanmeldcentra wordt geweigerd, steeg van van 16 procent tot 22 procent. In de laatse maand van 2001 werd zelfs al 27 procent van de asielzoekers door de aanmeldcentra afgewezen. Dat gebeurt als het vluchtverhaal niet geloofwaardig is of als de ware identiteit wordt verhuld.

VluchtelingenWerk Nederland is bezorgd over de cijfers. Er is volgens de organisatie in Europa sprake van een concurrentiestrijd om asielzoekers te weren. Nederland wint die strijd door zijn 'strenge en afschrikwekkende beleid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden