Aantal asielaanvragen daalt, Nederland wil 750 kinderen opnemen

Op verzoek van de Tweede Kamer kijkt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) of het mogelijk is 750 alleenstaande kinderen naar Nederland te halen. Ze zijn tijdens hun vlucht voor oorlog en terreur gestrand op een van de Griekse eilanden en verblijven daar nu in beroerde omstandigheden. Dijkhoff beloofde woensdag snel contact op te nemen met zijn Griekse evenknie en de Kamer binnen twee weken verslag uit te brengen.

Vluchtelingen demonstreren voor het Griekse parlement in Athene begin deze maand.Beeld afp

Het is slechts één voorbeeld van de rap omgeslagen politieke stemming over de vluchtelingenhausse. Geen paniek meer, maar binnen de Europese Unie de pijn verdelen. Geen bussen vol asielzoekers meer die bij nacht en ontij door Nederland dwalen op zoek naar slaapplaatsen, maar lege bedden. Voorbij zijn de rumoerige inspraakavonden over omstreden locaties van nieuwe azc's - ze komen er niet.

In het eerste asieldebat na het zomerreces kwamen oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks donderdag met het 'kinderinitiatief', sloot regeringspartij PvdA zich erbij aan en deed Dijkhoff daarop zijn toezegging. 'Dit is precies waarmee we bezig zijn, met excuus voor het lelijke woord: het managen van de stroom.'

Lege azc's

Vorig jaar kreeg Nederland het recordaantal van ruim 59 duizend asielverzoeken te verwerken. Het verhitte het land en het politieke debat. Nu staat, per 1 september, de teller op 17 duizend. Nog altijd niet weinig, benadrukken vooral VVD en PVV, maar volgens Dijkhoff is slechts een conclusie mogelijk: de Turkije-deal werkt.

De ongecontroleerde migratie naar West-Europa is goeddeels afgesneden en Dijkhoff wijst erop dat de gecontroleerde migratie langzaam op gang komt. Uit Turkije zijn dit jaar 170 vluchtelingen 'gecoördineerd' Nederland in gekomen, uit Italië 178 en uit Griekenland 439. 'Als het om relocatie gaat, staan wij in absolute getallen tweede achter Frankrijk. Wat toch echt een veel groter land is.' En minstens zo belangrijk: het aantal verdrinkingen op de Middellandse Zee is drastisch afgenomen.

Een andere indicatie van de sterk gewijzigde omstandigheden is de aankondiging door Dijkhoff dat de wachttijd voor asielzoekers om in procedure te komen deze herfst terugloopt van zeven maanden naar acht weken. Eerder werd bekend dat immigratiedienst IND inmiddels alweer 300 tijdelijke krachten heeft bedankt voor hun werkzaamheden. Kabinet en Kamer blijven op hun hoede. 'We moeten de flexibele schil in de opvang behouden', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. 'Veel gemeenten zijn in rep en roer omdat het COA afspraken afzegt. Is dat wel verstandig?' Onder meer in Breda, Hilversum en De Wolden zijn beoogde opvanglocaties geannuleerd.

Gevoelige snaar

Dijkhoff gaf toe dat 'we nu een fase ingaan waarin we met gemeenten gesprekken voeren die we niet gewend zijn'. Maar, zei hij: 'Ik wil dat doen op dezelfde manier als toen we vorig jaar met de handen in het haar zaten. Vergeet niet dat we ook nog altijd 15 duizend statushouders hebben om te huisvesten.'

VVD-Kamerlid Malik Azmani vroeg aandacht voor de vele Albanezen die sinds de zomer weer asiel aanvragen. Daarmee raakte hij een gevoelige snaar bij de staatssecretaris. 'Ik ben daar eigenlijk helemaal klaar mee', zei Dijkhoff. 'Mensen uit veilige landen als Albanië en Servië moeten hier geen asiel aanvragen. We zullen dat nog duidelijker moeten communiceren. Ook dat ze na zo'n afgewezen aanvraag twee jaar lang de EU niet in mogen.'

Helemaal koek en ei is het zeker nog niet in de Kamer over het asielonderwerp. De PVV wil 'nul komma nul asielzoekers', zei Kamerlid Sietse Fritsma. De VVD is niet enthousiast over het oppositieplan voor alleenstaande vluchtelingenkinderen en ook het CDA toonde reserves.

'We moeten nog eens goed nadenken welk signaal we daarmee afgeven', zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer. 'Komen daar per kind vier of vijf gezinsleden achteraan? Belonen we daarmee mensen die hun kind inzetten als brug naar Europa? Zien we dan straks weer kinderen in bootjes op zee?'

De controle is terug, maar het schrikbeeld blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden