Aantal allochtone studenten pabo bereikt dieptepunt

Door de strenge toelatingseisen zijn de afgelopen jaren nóg minder leerlingen de pabo gaan doen. En het aantal allochtone studenten is tot een dieptepunt gedaald. Dat schrijft het NRC.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Uit gegevens van de Vereniging Hogescholen blijkt dat in 2014 5.700 leerlingen aan de pabo begonnen, tegenover 3.900 nu - een daling van 32 procent. Van de leerlingen die nu in het eerste jaar zitten, zijn er 156 van niet-westerse komaf. Een jaar eerder stond de teller op 458 - een daling van 66 procent.

Bij sommige opleidingen, zoals die aan de Hanzehogeschool in Groningen, is het aantal aanmeldingen gehalveerd. Volgens Liesbeth Verheggen van de AOb is dat een slechte ontwikkeling. 'Er komt een lerarentekort aan. Momenteel stromen er meer pensioengerechtigden uit dan er studenten aan de pabo beginnen. Dan gaat er dus iets mis.'

Mbo

De pabo's zien dat er vooral minder mbo-leerlingen aan de opleiding beginnen. Onder die studenten zaten altijd veel allochtonen. De opleidingen vermoeden dat het niveau van het mbo minder goed aansluit op de huidige pabo. Veel leerlingen halen de toelatingstoetsen niet.

De hogere toelatingseisen waren een wens van zowel politiek als onderwijs. Het niveau van docenten werd ondermaats genoemd.

Ook de vluchtelingenstroom speelt een rol in het aanstaande lerarentekort. Een voorzichtige berekening wijst uit dat er ongeveer 1.100 leerkrachten nodig zijn om les te kunnen geven aan vluchtelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden