NieuwsNederland groeit

Aantal alleenstaanden in 2035 naar 20 procent; grote en middelgrote steden zullen blijven groeien

In Nederland zullen steeds meer mensen alleen wonen. In de grote steden zal in 2035 de helft van de huishoudens bestaan uit alleenstaanden. Landelijk zal dat bijna 20 procent zijn. Dit blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Uit de prognose blijkt verder dat vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, net als sommige randgemeenten rondom de grote steden.Beeld Getty Images

Nederland telt nu 17 procent alleenstaanden, in 2035 zullen er een half miljoen meer zijn. De bevolking zal dan met een miljoen zijn gestegen, tot 18,3 miljoen.

‘De flinke stijging van het aantal eenpersoonshuishoudens valt met name op in de grote steden’, aldus planoloog Danielle Snellen van het PBL. ‘De grote steden zijn vooral voor jongeren aantrekkelijk. Tegelijkertijd zal de vergrijzing ervoor zorgen dat er meer alleenstaanden in de grote steden zullen wonen, doordat een partner komt te overlijden.’

In de kleinere en middelgrote gemeenten zullen vooral meer ouderen alleen wonen. Behalve door het overlijden van de partner komt dit ook door scheiding. Zo zullen in Almere, een voormalige groeikern, veel inwoners die er ooit als jong gezin kwamen wonen in 2035 alleenstaand zijn.

Amsterdam naar een miljoen

Uit de prognose blijkt verder dat vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, net als sommige randgemeenten rondom de grote steden. Bijna drie kwart van de een miljoen nieuwe bewoners zal wonen in de grote steden en de middelgrote steden. Een middelgrote stad telt minstens 100 duizend inwoners. Van de vier grote steden zal Amsterdam de meeste bewoners erbij krijgen, ruim 150 duizend tot 2035. Dit is een stijging van zo’n 20 procent vergeleken met nu.

Amsterdam zal dan een miljoen inwoners tellen. De bevolking van Utrecht zal met ruim 20 procent stijgen, die van Den Haag en Rotterdam met 15 procent. De bevolking van de grote steden zal vrij jong zijn. Er worden meer kinderen geboren dan er inwoners overlijden. Verder trekken veel immigranten naar de grote steden, zoals expats, studenten en arbeidsmigranten uit de EU. In de provincies zullen Groningen, Assen, Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Breda en Tilburg verder groeien.

De vergrijzing zal doorzetten. Is nu 19 procent van de Nederlanders 65 jaar of ouder, in 2035 zal dat een kwart zijn. Het verschil tussen de steden en het platteland zal toenemen, omdat de vergrijzing buiten de grote steden sneller gaat. Vooral in gemeenten die qua bevolking krimpen, zullen veel ouderen wonen, vaak 30 procent of zelfs meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden