Aantal afgezaagde vingers niet meer relevant voor WAO

De berichtgeving over de WAO komt keuringartsen en arbeidsdeskundigen met enige regelmaat de neus uit. 'De WAO-uitkering heeft niets met arbeidsongeschiktheid te maken', is hun hartekreet....

De berichten over het plan van de Sociaal-Economische Raad voor een nieuwe opzet van de WAO is voor één hunner de druppel. Misschien begrijpt de redactie het wel, maar leg het nog eens uit, is zijn hartekreet.

'In mijn eigen werkzaamheden gedurende de afgelopen twintig jaar binnen de sociale verzekeringen, onder meer als arbeidsdeskundige, heb ik honderden keren aan werkgevers en werknemers het begrip arbeidsongeschiktheid mogen uitleggen. Op een enkele uitzondering na heb ik telkens dezelfde verwarring ontmoet. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten heb ik weleens gekscherend gezegd: ''Alle Nederlanders hebben verstand van voetbal en de WAO. Leuk voor borrelpraat en sterke verhalen''.'

We leggen het graag nog eens uit. Het percentage arbeidsongeschiktheid komt als volgt tot stand. De verzekeringsarts brengt de belastbaarheid van een zieke werknemer in kaart aan de hand van standaarden. De arts doet zelf geen uitspraak over het percentage arbeidsongeschiktheid.

Dit wordt overgelaten aan de arbeidsdeskundige. Deze rekent dit percentage uit aan de hand van een puur theoretische rekensom waarin het loon vóór de uitval wordt vergeleken met het in theorie nog te verdienen loon op de arbeidsmarkt. Het verlies van deze 'verdiencapaciteit' boven de 15 procent, leidt tot een indeling in een arbeidsongeschiktheidsklasse.

De briefschrijver concludeert terecht: 'Er is dus geen enkele samenhang tussen de mate van handicap en het percentage. Zo komt iemand met een wettelijk minimumloon, die nog wel geschikt is om ander passend werk te doen, ongeacht de ernst van een handicap, niet in de WAO omdat er geen verlies aan inkomsten optreedt. Omgekeerd is iemand met een hoog salaris, die door een zeer klein mankement het eigen werk niet meer kan doen, al snel volledig arbeidsongeschikt door het grote inkomensverlies.'

'Hoewel onze wet op de arbeidsongeschiktheid nu al meer dan dertig jaar bestaat, wordt er, niet alleen door de leek, om de een of ander reden nog steeds gedacht in antieke begrippen van de Ongevallenwet. Hierbij werd het percentage inderdaad medisch vastgesteld.

'Bijvoorbeeld door het vaststellen van het aantal afgezaagde vingers, en of dat van de rechter of de linker hand was. Destijds was er dus wel een relatie tussen mate van de handicap en het afkeuringspercentage. Bij de WAO-discussie ligt altijd de nadruk op de medische keuring en de invloed van strenger of minder streng keuren, waarbij het percentage door de arts wordt vastgesteld.

'In werkelijkheid is de feitelijke keuring, op enkele kleine punten na, niet zo erg veel veranderd. Wat de afgelopen vijftien jaar wel rigoureus is aangepakt, heeft uitsluitend te maken met uitkeringsvoorwaarden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden