Aantal advocaten onevenredig snel toegenomen

De advocatuur in Nederland is de laatste tien jaar procentueel veel sneller gegroeid dan de bevolking. Bovendien is het aantal civiele procedures gestegen en gingen partijen vaker in hoger beroep....

ANP

ANP

DEN HAAG

Het aantal advocaten is in die periode met 60 procent gestegen tot 7500. Het personeelsbestand bij de gerechten nam met eenderde toe, terwijl de Nederlandse bevolking met slechts 6 procent groeide en de beroepsbevolking met een kwart. Opvallend is dat het aantal procedures per raadsman afnam. Dat verklaart het CBS uit de toename van het adviserend werk van de advocaat.

Voor de periode vanaf 1987 constateert het CBS een sterke stijging van het aantal civiele zaken voor de rechter. In 1993 werden bijna 280 duizend zaken bij de kantongerechten en de arrondissementsrechtbanken aangespannen, meer dan anderhalf maal zoveel als in 1984.

Het aantal strafzaken bleef volgens het CBS in de tien getelde jaren stabiel op 1,1 miljoen per jaar. Het aantal zaken bij de gerechtshoven steeg met ruim 60 procent naar zesduizend in 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden