Aantal aardbevingen door gaswinningen bereikt record

Het aantal aardbevingen in het Groninger gasveld bereikt dit jaar een nieuw record. In de eerste negen maanden van 2013 zijn er 30 procent meer aardbevingen geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat constateert het Staatstoezicht op de Mijnen.

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp. Beeld anp

Het aantal aardbevingen veroorzaakt door gaswinning is tussen 2010 en 2012 ruim verdubbeld. Deze stijging zet dit jaar onverminderd door. Waren er in heel 2012 nog 93 bevingen, nu staat de teller al half september op 96 - een nog niet eerder geëvenaard aantal. De toename is niet te wijten aan een betere registratie van bevingen, want de meetapparatuur is gelijk gebleven. 'Als dit doorzet, kunnen we in december uitkomen rond 150 bevingen', aldus een woordvoerder van het Staatstoezicht.

Tussentijdse berekening
De overheidsinspectie voerde een tussentijdse berekening uit naar aanleiding van de beving vorige week in het Groningse Zeerijp, met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter een van de zwaarste dit jaar. Tientallen omwonenden klaagden over schade. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) laat onderzoeken of de gaswinning moet worden teruggeschroefd om het bevingsrisico te beperken. 1 december wordt de uitkomst verwacht.

Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is het aantal bevingen de afgelopen maanden verder toegenomen doordat er meer aardgas uit de bodem is gehaald. 'We zien een toename in de gasproductie.' Uit gegevens van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) blijkt dat de gaswinning in de eerste helft van dit jaar ruim 30 procent hoger lag dan in 2012.

 
Het was een koude winter, dus er is meer gas geproduceerd
Een woordvoerder van de NAM

'Het was een koude winter, dus er is meer gas geproduceerd', zegt een woordvoerder van de NAM. Inderdaad kan dat tot meer aardbevingen leiden. 'We weten dat er een correlatie is tussen gasproductie en aardbevingen.' In hoeverre een toename in de productie direct resulteert in meer bevingen, wordt momenteel onderzocht in opdracht van minister Kamp.

Ontladen
Weerinstituut KNMI in De Bilt, verantwoordelijk voor het meten van de bevingen, houdt een slag om de arm. 'Aan de toename van de bevingsactiviteit kunnen we geen conclusies verbinden', zegt hoofd seismologie Bernard Dost. 'Dit jaar zien we meer kleine bevingen dan vorig jaar, toen er in augustus één zware klapper was. Het zou dus ook kunnen dat het gasveld zich geleidelijker is gaan ontladen.'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezocht eerder dit jaar de provincie Groningen na een aardbeving. Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden