Aantal aangiftes Keulen toegenomen tot 516

Het aantal aangiftes vanwege diefstal of aanranding rond de jaarwisseling in Keulen is zondag gestegen naar 516. De Keulse politie liet zaterdag al weten dat het eerder genoemde aantal van 170 aangiftes was verdubbeld tot 379. In zo'n veertig procent van de ruim vijfhonderd aangiftes wordt melding gemaakt van seksuele delicten.

Beeld epa

De politie in Keulen hield zaterdagavond in Gütersloh, nabij Bielefeld, een 19-jarige Marokkaan aan die in het bezit was van een telefoon die in de nieuwjaarsnacht in Keulen werd gestolen van een 23-jarig slachtoffer. De man zat sinds begin 2013 al meerdere malen vast voor diverse delicten. De politie heeft daarnaast nog negentien personen in beeld als verdachte, maar is met onder meer videobeelden en getuigenverklaringen nog op zoek naar meer bewijs om concrete misdaden aan de verdachten te kunnen linken.

Ook in andere Duitse steden werden rond de jaarwisseling soortgelijke incidenten als in Keulen gemeld. Het aantal aangiftes dat werd gedaan in Hamburg steeg zondag naar 133. In Frankfurt am Main kwamen tot op heden vijftien aangiftes binnen.

Politie patrouilleert woensdag voor het station van Keulen. Beeld ap

'Misdrijven vooraf georganiseerd'

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas zei eerder vandaag niet uit te sluiten dat de misdrijven in Keulen en andere steden tijdens de jaarwisseling met elkaar samenhangen. Dat zei hij in de Duitse krant Bild am Sonntag. Het aantal aangiftes van beroving en aanranding ligt in Keulen inmiddels op 516. Maas: 'Je maakt me niet wijs dat de incidenten in Keulen niet vooraf zijn georganiseerd.'

Met deze uitspraak verstevigde Maas zijn eerdere vermoedens. Op dinsdag stelde hij dat 'het erop lijkt' dat er sprake is van georganiseerde misdaad, nu zegt hij daar vanuit te gaan. Bild am Sonntag zegt vertrouwelijke politiegegevens te hebben ingezien, waaruit blijkt dat de daders op sociale media opriepen om naar Keulen te komen.

Op Oudejaarsavond verzamelde zich een grote groep mannen op het stationsplein in Keulen. Tientallen van hen vormden groepen om vrouwen te omsingelen, te betasten en te beroven.

Minister Heiko Maas Beeld ap

Link met asielzoekers

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen op Oudjaarsavond heeft een groep mannelijke Syrische vluchtelingen besloten een open brief te schrijven waarin ze zeggen juist veel respect te hebben voor Duitse vrouwen. In de brief staat onder andere: 'Voor ons is het vanzelfsprekend om vrouwen met groot respect te behandelen en wij geloven dat het in noodgevallen onze plicht is ze tegen aanranders te beschermen.' (Lees hier hele brief in het Nederlands.)

De mannen veroordelen de daden van de aanranders in Keulen. 'Wat in Keulen is gebeurd, toont niet het ware Syrische volk. Die aanranders in Keulen zijn misdadigers. Wij hopen dat jullie ons begrijpen en wensen jullie het beste en vooral de slachtoffers in Keulen.

Ook schrijven de mannen dat ze na de aanrandingen en berovingen in Keulen vrezen dat de Duitsers, en vooral de vrouwen, bang zijn voor mannelijke vluchtelingen. 'Wees alstublieft niet bang. Wij zijn hier, omdat we in vrede willen leven en niet om iemand schade te berokkenen of angst aan te jagen.'

Minister Maas van justitie waarschuwt ervoor de schuld in de schoenen van alle migranten te schuiven. 'Op basis van afkomst bepalen of iemand geneigd is misdrijven te plegen, vind ik gevaarlijk. Natuurlijk zijn er onder de meer dan een miljoen asielzoekers ook criminelen. Dat wil echter niet zeggen dat het aantal misdrijven buitenproportioneel is gestegen door de komst van asielzoekers.'

Desalniettemin kijkt Maas samen met de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière naar wetgeving die het uitzetten van criminele asielzoekers makkelijker maakt. Volgens de Duitse wet mag een asielzoeker worden uitgezet als hij een celstraf van meer dan drie jaar krijgt. In het nieuwe voorstel wordt dit minimum verlaagd. Vrijdagavond sprak bondskanselier Merkel haar steun voor het plan uit.

De ministers onderzoeken of Duitse wet een snellere uitzetting toelaat: die schrijft namelijk voor dat een vluchteling bij uitzetting in zijn land van herkomst niet in gevaar moet zijn.

Meer over Keulen

De Duitse regering buigt zich over de vraag of de wetgeving om criminele vluchtelingen het land uit te zetten moet worden versoepeld. Gaat het Duitse asieldebat kantelen door Keulen?

Veel Marokkaanse vrouwen in Kanaleneiland maken zich na de massa-aanrandingen in Keulen vooral zorgen over een verdere stigmatisering van moslims. 'Ik heb dubbel last van wat in Keulen is gebeurd.' (+)

Onderzoekscommissie

Het parlement van Noord-Rhijnland-Westfalen (NRW) wacht intussen op een verklaring van NRW-minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger. Hij moet uitleggen waarom de informatievoorziening vanuit de Keulse politie zo laat was, en op sommige punten onjuist.

Parlementariër Christian Lindner stelt tegenover Bild: 'We willen weten of de politie bewust zaken achterhield. Als hij het maandag niet kan uitleggen, stellen we een onderzoekscommissie in.'

De vertrokken Keulse politiechef Albers blijft flink onder vuur liggen. Minister Jäger zette hem vrijdag op non-actief. Volgens de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, heeft zijn nalatige optreden 'het vertrouwen in de Keulse politie ernstig geschonden'.

'Interne politieverslagen, interviews met politiebronnen en verklaringen in de media geven een heel ander beeld van de gebeurtenissen van nieuwjaarsnacht dan de informatie die de leiding heeft gegeven', zei ze in een officiële verklaring.

Tekst loopt door onder de foto.

De Zwitserse kunstenares Milo Moire protesteerde vrijdag naakt tegen de aanrandingen in Keulen. Beeld afp

Pegida-protest

Een grote demonstratie van anti-islambeweging Pegida en het extreemrechtse Pro Köln tegen de aanrandingen werd zaterdagmiddag resoluut beëindigd door de politie in Keulen. Met een waterkanon werden de honderden demonstranten uiteen gejaagd.

Drie politieagenten en een journalist raakten gewond, meldt de Duitse nieuwszender Tagesschau op gezag van de politie. Volgens ooggetuigen waren er nog meer gewonden, met snijwonden in hun gezicht. Er was een politiemacht van meer dan 2.000 agenten op de been, die meerdere arrestaties verrichtte.

Politie drijft het Pegida-protest uiteen. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.