Aanstekelijke en snelle voorstelling ***

De voorstelling spreekt direct aan, heeft kwaliteit én een publiek.

Theater

Door Zep, naar Shakespeare. Bewerking/regie: Peter Pluymaekers. Compagnietheater, Amsterdam, 26/9

Tournee: zep.nu

Ze draagt een bestudeerd nonchalant T-shirt, een wel erg skinny broek, twee verschillende schoenen. Daarboven een kop met woest haar en blauwe lippenstift. Katharina heeft schijt aan alles en dat schreeuwt ze van de daken. Een kleine feeks, dat is het.

Wel een leuke. Bij Shakespeare, en ook bij Zep, de theatergroep rond Peter Pluymaekers. Hij wil het werk van de Engelse toneelschrijver van zijn elitaire imago ontdoen en aan de 'gewone' man - vmbo-leerlingen in het bijzonder - laten zien hoe je kunt genieten van de slimme plotlijnen en levensechte personages. Pluymaekers slaagt daar vaak wonderwel in; zo maakte hij eerder op die manier een Macbeth en een swingende Rome and Juli's Posse. Nu is er Feeks naar Het temmen van de feeks - opnieuw een aanstekelijke snelle voorstelling met rap, dans en behoorlijk wat Shakespeare voor jongeren (en ouderen) vanaf 14 jaar. Het spreekt direct aan, heeft kwaliteit én een publiek.

Hoewel de feeks op het theaterprogramma is afgebeeld als een blondje met rode bokshandschoenen, de Katharina op de scène (Joy Wielkens) is een donker meisje, net als haar zus Bianca (Stacyian Jackson) - terwijl hun moeder een goudgelokt Beatrix-kapsel heeft. Dat loopt lekker door elkaar, iedereen speelt (vaak dubbelrollen ook) met overgave en overduidelijk plezier. Naast het toneel staat de dj die de boel opzweept, maar ook zo nu en dan een romantisch muziekje ten gehore brengt.

Want deze Feeks is óók romantisch. De onbegrepen jonge rebel die zich afzet tegen haar omgeving waarin het alleen maar draait om geld en goede sier, valt uiteindelijk toch voor Petruchio (Gustav Borreman), de man aan wie ze wordt uitgehuwelijkt. Als er al sprake is van temmen, dan temmen ze elkaar. En dat gaat gepaard met soepel fysiek spel én een moppie Shakespeare. Hoe krijgt-ie het voor elkaar bij haar, vraagt een vriend van Petruchio zich af. Zo dus.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden