Aanstaande verkoop leidt tot onrust bij NRC Media

De aanstaande verkoop van NRC Media heeft tot nieuwe onrust geleid bij het krantenbedrijf. De ondernemingsraad van de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next is niet ingelicht over het voornemen van eigenaar Egeria om het bedrijf na vier jaar weer van de hand te doen. De investeringsmaatschappij maakte dat maandag via een persbericht bekend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - De ondernemingsraad is 'met stomheid geslagen' en kondigt aan 'scrupuleus gebruik te maken van zijn wettelijke positie', blijkt uit een interne mededeling van de raad.

Er gingen al lang geruchten dat Egeria weer van NRC Media af wilde. Maandag kwam de officiële bevestiging via een kort persbericht dat aandeelhouder Lux Media een onderzoek is begonnen naar de verkoopmogelijkheden van de uitgever. Dat de langdurige zoektocht achter de schermen geen koper heeft opgeleverd, zou vooral aan de vraagprijs liggen. Egeria nam NRC Media begin 2010 over van De Persgroep (de uitgever van onder meer de Volkskrant) voor in totaal zo'n 70 miljoen euro. De investeringsmaatschappij wil bij de verkoop nog een keer rendement maken en zou volgens ingewijden meer dan 100 miljoen euro vragen. Marktvorsers schatten de waarde eerder op 50 tot 60 miljoen euro.

Egeria, dat met geld van de familie Brenninkmeijer werd opgericht, is voor 91 procent eigenaar van NRC Media. De andere 9 procent is van mediaondernemer Derk Sauer. Twee jaar geleden ontstond grote ophef omdat de eigenaren zichzelf tussentijds een 'superdividend' uitkeerden van 12 ,5 miljoen euro. Dit terwijl de winst dat jaar 4,7 miljoen euro bedroeg en er bij een reorganisatie dertig banen moesten verdwijnen. De boosheid was des te groter, omdat NRC Handelsblad (net als de Volkskrant) eerder deel uitmaakte van PCM. Dat mediabedrijf werd geplunderd en met hoge schulden achtergelaten door de Britse investeringsmaatschappij Apax.

De kranten vrezen opnieuw te worden verkocht aan zo'n financiële partij, die weer gaat saneren om rendement te kunnen maken. Volgens het persbericht van maandag wordt gezocht naar een koper 'die de huidige strategie van de hoofdredactie en de directie van NRC wil onderschrijven en verder wil helpen uitbouwen.'

'Marktpositie versterkt'

Hoewel de oplagen onder druk staan, is de winstgevendheid volgens het bericht 'de laatste jaren sterk toegenomen en de marktpositie aanzienlijk versterkt'. NRC Media maakte in 2012 zo'n 5,5 miljoen euro winst, bij een omzet van 118 miljoen euro.

De verkoopplannen zouden officieel bekend zijn gemaakt vanwege de groeiende geruchten. Vorige week meldde het marketingvakblad Adformatie dat de Telegraaf Media Groep en een Duitse uitgever waren afgehaakt omdat ze de vraagprijs veel te hoog vonden. Nu NRC Media officieel in de etalage staat, barsten de geruchten pas echt los. Zo zou de Persgroep, die NRC vier jaar geleden van de hand deed, weer interesse hebben. Het Belgisch/Nederlandse mediabedrijf wil geen commentaar geven.

Verder worden - naast de lezers, via crowdfunding - de FD Mediagroep, de Vlaamse Persgroep-concurrent Corelio, de Vereniging Veronica (eigenaar van het ANP) en Novamedia genoemd. Dat bedrijf achter de Postcodeloterij nam de afgelopen weken al onder meer boekwinkel Scheltema en uitgever Nieuw Amsterdam over.

Laatstgenoemde uitgeverij was in handen van Novamedia-directeur Boudewijn Poelmann en Derk Sauer. Sauer liet maandag weten dat de leiding van het verkoopproces bij Egeria ligt. De mediaondernemer beslist wat hij met zijn belang doet als er een koper is, afhankelijk van wie die koper is. De redactieraad van de kranten heeft voor komende maandag een extra vergadering uitgeschreven. Daarbij zit NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in een pikante positie, omdat hij ook deel uitmaakt van de directie van NRC Media.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden