Aanstaande pabo-studenten zijn steeds hoger opgeleid

De vooropleiding van studenten die zich aanmelden bij de pabo is gestegen. Meer vwo'ers, maar minder mbo'ers, kiezen ervoor om leraar te worden op een basisschool. Bovendien valt een kwart van de mbo'ers af na het eerste jaar en is na drie jaar een op de drie gestopt.

MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - De gevolgen van de taal- en rekentoetsen die met goed gevolg moeten worden afgelegd, op straffe van stoppen met de opleiding, laten zich voelen. Aan de andere kant worden vwo'ers naar het basisonderwijs getrokken door de academische pabo's. Dat blijkt uit de nota Werken in het Onderwijs, die staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) naar de Tweede Kamer stuurde.

Terwijl de mbo'ers van de pabo verdwijnen, stromen ze toe op de lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs. Meldden zich in 2005 nog 1.230 studenten, in 2010 waren dat er 1.650. Vooral de opleidingen tot leraar lichamelijke opvoeding, Engels en omgangskunde zijn populair bij de mbo-instroom. Voor de eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen hoeft geen taal- of rekentoets te worden gemaakt.

Het totale aantal studenten dat aanklopt bij de pabo neemt af. Dat komt eveneens door studenten die de deur wordt gewezen als ze de taal- en rekentoets niet halen, of die zich bij voorbaat niet aanmelden. Wel kiezen iets meer jongens voor de pabo: tussen 2005 en 2010 steeg hun aandeel van 15 naar 17 procent.

De afname van het aantal pabodocenten is zorgelijk met het oog op het lerarentekort. Nu bedraagt dat nog 500 leraren, maar over tien jaar lijkt dat op te lopen tot 2000.

Ondertussen is er een toename van studenten bij de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs. Dat komt door de toestroom van mbo'ers, maar ook doordat studenten via allerlei creatieve routes worden verleid te kiezen voor het leraarschap.

Zo kunnen bachelorstudenten aan de universiteit een educatieve minor volgen, waarmee ze in de onderbouw van havo en vwo en op het vmbo-t kunnen lesgeven. Aan techniekdocenten op het mbo dreigt een tekort; om dat tekort aan te vullen kunnen hbo-bachelorstudenten techniek binnenkort een educatieve minor doen. Met de lerarenbeurs, onlangs nog verhoogd door staatssecretaris Zijlstra, kunnen tweede-graads leraren zich laten bijspijkeren tot eerstegraads docent.

Toch lijken ook deze lokkertjes het lerarentekort niet te kunnen verhelpen. Op middelbare scholen rijst het lerarentekort in 2014 zelfs tot boven de 4.300, al gaat het daarna dalen, tot 2000 leraren te weinig over tien jaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden