Aanslagpleger Manchester was net terug uit Libië en woonde in IS-broeinest
De Manchester-terrorist Salman Abedi blijkt onlangs te zijn teruggekeerd uit Libië, het land van zijn ouders. Inlichtingendiensten proberen nu vast te stellen of hij daar terreurtrainingen van Islamitische Staat heeft gevolgd. Volgens The Sun zou de 22-jarige ook in Syrië zijn geweest. De berichten roepen de vraag op hoe het kan dat iemand die op de radar staat van de inlichtingendiensten, zomaar naar landen kan reizen waar IS sterk vertegenwoordigd is.
Over Abedi, wiens naam dinsdag dankzij een lek bekend werd gemaakt door de Amerikaans zender CBS, wordt steeds meer bekend. Hij is geboren en getogen in het zuiden van Manchester, waar zijn Libische, religieuze, ouders op de vlucht voor kolonel Muammar Kaddafi waren neergestreken. Ze woonden in een huis dat door de gemeente ter beschikking was gesteld. Vader Abedi kreeg een baan als beveiliger. De jonge Abedi was een stille jongen die cricket speelde, Manchester United aanhing en management ging studeren in de voorstad Salford, op een school die wordt gesteund door genoemde voetbalclub.
Twee jaar geleden begon Abedi te ontsporen. Hij sloot zich aan bij een bende, begon te drinken en kwam in aanraking met de wet, een levensverhaal dat lijkt op dat van de terroristen in Brussel en Parijs. Hij begon meer interesse te tonen in de islam. Tegenover The Times beweerden bekenden van het gezin dat Abedi geradicaliseerd is tijdens bezoeken aan moskeeën in Zuid-Manchester, waar extremistische prekers vrij spel hebben. De ouders zijn vorig jaar teruggekeerd naar Tripoli. Salman bleef in Manchester achter met zijn oudere broer Ismail en verbleef op verschillende adressen.
Inval
Ongeveer zeventig agenten waren dinsdag betrokken bij een inval in de woning waar Abedi officieel resideerde, gelegen in de wijk Fallowfield. Ismail werd opgepakt in een naburige buurt, Chorlton. Volgens omwonenden wapperde er vorig jaar een Libische of Syrische vlag aan de gevel van de sociale huurwoning, die dienst deed als ontmoetingsplaats van mensen in traditioneel islamitische kledij. De wijk lijkt een IS-broeinest te zijn. Er komen maar liefst 16 jihadisten uit een gebied met een omtrek van bijna vijf kilometer. Alleen Londen en Birmingham tellen meer terroristen dan Manchester.
Hier komen ook de 'terreurtweeling' Zahra en Salma Halane vandaan, die twee jaar geleden naar Syrië vertrokken om voor IS te vechten. De inlichtingendiensten zoeken nu ook uit of Abedi banden had met de Libische terrorist Abdalraouf Abdallah, die vorig jaar is veroordeeld wegens het werven van potentiële IS-terroristen in Manchester. Een van de mensen die dankzij hem in Syrië is gaan vechten, is luchtmachtveteraan Stephen Gray. Abdallah heeft ook connecties in België, bijvoorbeeld met Mohamed Abrini. Dit was de 'Man met de Hoed' bij de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem.
Meer over de aanslag in Manchester
De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. In Manchester zoekt de politie naar medeplichtigen. Veel van de tientallen gewonden vechten voor hun leven. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.
De Britse premier May heeft dinsdag fel uitgehaald naar de aanslagpleger die verantwoordelijk is voor het bloedbad in de Manchester Arena. 'De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken.'
Ouders en vrienden van kinderen die worden vermist na de explosie in de Manchester Arena posten foto's van hun kinderen op sociale media. Onder meer met de hashtag #manchestermissing roepen zij mensen op uit te kijken naar hun kinderen.
Ongeloof, verbijstering en angst maakten zich maandag van de duizenden bezoekers van de Manchester Arena meester na een luide explosie. Iedereen probeerde snel het vege lijf te redden. 'Toen ik opstond, zag ik lichamen op de grond.'