nieuwsVS

Aanslagpleger Capitool was een verwarde aanhanger van zwarte beweging Nation of Islam

De man die vrijdagavond bij het Capitool in Washington op twee agenten in reed, was de 25-jarige Noah Green. Op sociale media betuigde hij zijn affiniteit met de zwarte islamitische beweging Nation of Islam. Bij de aanval kwam een agent om het leven en werd Green door de politie doodgeschoten.

Politie en militairen sluiten de weg af in Washington DC, op de achtergrond het Capitool. Beeld AFP
Politie en militairen sluiten de weg af in Washington DC, op de achtergrond het Capitool.Beeld AFP

Enkele uren voor zijn daad postte Green een paar berichten op Instagram, waarin hij meldde dat hij ontslag had genomen, aan medische aandoeningen leed en geloofde dat de regering zijn geest wilde controleren. ‘De regering van de VS is vijand nummer 1 van zwarte mensen!’, stond in een tekst in een videobericht.

Volgens Green had hij zelf zwaar geleden onder acties die tegen hem gericht waren, en waarvan hij de CIA en de FBI verdacht. ‘Ik heb geleden onder verschillende inbraken, gevallen van voedselvergiftiging, aanvallen, operaties in het ziekenhuis waarvoor ik geen toestemming had gegeven, controle van mijn geest’, schreef hij op Instagram.

De familie van Green gaf zaterdag een verklaring uit dat hij ‘absoluut geen terrorist was’, maar een jonge man die werd gekweld door ‘depressie en potentiële psychische ziekten’. Noah Green kwam uit Virginia en studeerde aan de Christopher Newport University in Newport News, waar hij een bachelordiploma in finance haalde en bekendstond als een goede footballspeler.

Volgens vrienden begonnen zijn problemen in 2019. toen hij zijn ploeggenoten ervan beschuldigde hem te hebben gedrogeerd met Xanax, een middel tegen angststoornissen. Daardoor zou hij verslaafd zijn geraakt. ‘Vanaf dat moment was hij echt paranoïde’, zei een voormalige ploeggenoot in de Washington Post.

Volgens zijn broer Brendan verhuisde hij plotseling naar Indianapolis, naar eigen zeggen geïnspireerd door drugs. Later ging hij naar Botswana. Hij vertelde zijn broer dat ‘zijn geest hem opdracht gaf om zelfmoord te plegen’.

Op Facebook schreef Noah Green enkele weken geleden dat hij werkloos was, ‘gedeeltelijk vanwege mijn aandoeningen, maar uiteindelijk omdat ik op zoek was naar een spirituele reis.’ Die ‘reis’ was vooral geïnspireerd door de omstreden Nation of Islam, een islamitische beweging die strijdt voor zelfvoorziening door zwarte Amerikanen, en die geregeld in opspraak raakte door racisme, antisemitisme en homofobie.

Malcolm X

Louis Farrakhan, de leider van Nation of Islam, is ‘Jezus de Messias’, schreef Green. Farrakhan zou verantwoordelijk zijn voor Greens ‘spirituele ontwaken’. De historische figuur die Green het liefst had willen ontmoeten was Malcolm X, een charismatische voorman van Nation of Islam, die in 1964 overigens met de beweging brak. Een jaar later werd hij door leden van de beweging vermoord.

Volgens Green was Farrakhan ‘hier om mij en de mensheid te redden, zelfs als ik daarvoor de dood onder ogen moet zien. Wees bereid jezelf te ontkennen en hem te volgen, pak je kruis op.’

De politie sprak vrijdag niet van een terroristische daad. Zij beschouwde de persoonlijke en psychische problemen van Green als een belangrijker motief dan zijn politieke en religieuze ideeën. De aanval van Green vestigde opnieuw de aandacht op de beveiliging van het Capitool. Na de bestorming van 6 januari werden de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd, maar de afgelopen weken werden zij weer enigszins versoepeld, waardoor auto’s weer dichter bij het Capitool konden komen. Door de actie van Noah Green zal de discussie over de beveiliging van het Amerikaanse parlement opnieuw oplaaien. ‘De aanval was een zorgwekkend teken dat het Capitool sinds 6 januari een magneet voor boze of gestoorde mensen is geworden’, schreef The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden