Aanslagen voorbereid vanuit Hamburg

Tot schrik van de Duitsers blijken de aanslagen in de Verenigde Staten deels vanuit Hamburg te zijn voorbereid. Drie van de daders woonden er tot mei van dit jaar....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Duitslands hoogste officier van justitie, Kay Nehm, zegt dat zich in Hamburg begin dit jaar een 'islamitisch-fundamentalistische' terreurgroep heeft gevormd met als doel het plegen van 'spectaculaire aanslagen op symbolische Amerikaanse gebouwen'.

In heel Duitsland wordt naar een niet met naam genoemde verdachte van Arabische afkomst gezocht. De Duitse politie arresteerde in de nacht van woensdag op donderdag een medewerker van de Hamburgse luchthaven . Donderdagavond volgde volgens onbevestigde berichten een tweede arrestatie.

Verschillende woningen in Hamburg werden doorzocht, onder andere die waar de terroristen Marwan Alshehhi en Mohamed Atta woonden, kapers van de vliegtuigen die zich in het World Trade Center boorden. Een vrouw die zich in een van de appartementen bevond werd meegenomen om te worden gehoord als getuige. Ze droeg een sluier en had een baby op de arm.

De twee terroristen en nog een derde kaper waren in Hamburg officieel aangemeld als staatsburgers van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze stonden ingeschreven als studenten elektrotechniek en scheepsbouw aan de Technische Universiteit van Hamburg. Wethouder Scholz, verantwoordelijk voor de politie, wees erop dat ze een legaal en onopvallend bestaan hadden geleid. Ze droegen baarden en Arabische kleding, maar spraken goed Duits.

In veiligheidskringen geldt Duitsland als een veilige haven voor terroristen. Alleen al in Hamburg wonen volgens de autoriteiten ongeveer duizend islamitische extremisten. De laatste jaren hield de Duitse politie verschillende malen verdachten aan die connecties hadden met Bin Laden.

In de Duitse politiek, waar militair optreden wegens het oorlogsverleden altijd gevoelig ligt, komt inmiddels de eerste twijfel op aan een eventuele vergeldingsoperatie van de NAVO. De Groene minister van Landbouw, Renate Künast, sprak zich weliswaar voor bijstand aan de VS uit, maar riep op tot een gematigde reactie. 'We moeten niet zo optreden dat vredespolitiek in de wereld onmogelijk wordt.'

Nog sterker uitten zich pacifistische bondsdagleden van de Groenen, die ook al tegen de vredesoperatie in Macedonië waren. De ex-communistische PDS verklaarde zich als enige partij tegen het besluit van de NAVO bijstand aan de VS te verlenen. Zij vreest een escalatie van het geweld.

Bondskanselier Schröder zegt dat Duitsland bereid is tot militaire bijstand, maar uiteindelijk zelf moet beslissen. Dat betekent dat een bondsdagmeerderheid goedkeuring moet verlenen aan iedere militaire actie, zoals de grondwet voorschrijft. Minister Scharping van Defensie probeerde de Duitsers gerust te stellen: 'We staan niet voor een oorlog. We staan voor een ernstige terroristische uitdaging.'

Op initiatief van de vakbonden en werkgevers legden Duitsers in het hele land donderdag om tien uur het werk neer, om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken met vijf minuten stilte. In autofabrieken werd de lopende band stilgezet.

In Berlijn stonden overal kantoormedewerkers en winkelpersoneel op straat. Treinen en bussen stonden stil. 'Het heeft ons allemaal in het hart getroffen', zei een vrouw. Veel oudere Duitsers worden door de beelden uit de Verenigde Staten herinnerd aan de Tweede Wereldoorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden