'Aanslagen Marokko werk van internationale terroristen'

Door vijf zelfmoordaanslagen in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Marokkaanse stad Casablanca zijn 41 mensen omgekomen. De Russische en Israelische regering leggen een verband met terreuracties eerder deze week in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenie en Saudi-Arabie....

ANP

'Het wordt meer en meer duidelijk dat het internationale terrorisme, met al-Qaeda voorop, na de nederlaag in Afghanistan opnieuw in het offensief probeert te gaan tegen de hele geciviliseerde wereld', verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom zei dat internationale terroristen achter de aanslagen in Marokko zaten. 'Ik denk dat de wereld nu beter begrijpt waarom Israel zich tegen het internationaal terrorisme verdedigt', aldus Shalom.

De Franse president Chirac stuurde zaterdag een brief naar de Marokkaanse koning Mohammed VI. Daarin bood hij hulp aan bij het zoeken naar de daders van de aanslagen.

Bij het Belgische consulaat, het luxe Safir hotel en een joodse club bliezen de daders de auto waarin ze reden op. De andere doelen waren een restaurant van het Spaans cultureel centrum en een oude joodse begraafplaats. De zelfmoordenaars en de meeste slachtoffers hadden de Marokkaanse nationaliteit.

Er zijn ook buitenlanders gedood. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er er geen Nederlanders zijn omgekomen. In Marokko wonen ongeveer driehonderd Nederlanders.

De voorzitter van het Casa de España, het Spaans cultureeel centrum, stelde zaterdagmorgen dat onder de doden mogelijk twaalf tot veertien Spanjaarden zijn. In het restaurant van het cultureel centrum waren op het moment van de aanslag 100 tot 150 personen.

Een Spaanse diplomaat zei tegen de krant El Mundo dat vaststaat dat een Catalaanse ondernemer door de aanslag is gedood. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio zei echter dat ze nog geen aanwijzingen heeft dat onder de Spaanse gemeenschap in Casablanca doden zijn gevallen.

Een Belgische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat onder de slachtoffers twee politieagenten en een nachtwaker zijn, die bij het Belgische consulaat toezicht hielden.

De zegsman zei dat het niet duidelijk is of de daders van de aanslagen het daadwerkelijk op de Belgische diplomatieke missie hadden gemunt. Hij sloot niet uit dat een Amerikaanse diplomaat die in buurt van het consulaat woont, het doelwit was.

De politie heeft drie Marokkanen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Een van hen is een vermoedelijke dader die zwaargewond is.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist. De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Sahel stelde eveneens dat 'internationale terroristen' achter de acties zaten. Ook een Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat de aanslagen waarschijnlijk door leden van het terreurnetwerk al-Qaeda zijn gepleegd.

De Amerikaanse en Britse regering waarschuwden eerder deze week voor aanslagen op westerse doelen, vooral in Kenia. Bij aanslagen dinsdagavond in hoofdstad Riyad van Saudi-Arabië kwamen 34 mensen om. De terreuracties werden gepleegd in een wijk waar veel buitenlanders wonen.

In de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië kwamen afgelopen week door twee zelfmoordaanslagen in totaal ruim zeventig mensen om het leven. Volgens de Russische autoriteiten waren opstandige Tsjetsjeense rebellen verantwoordelijk voor de aaanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden