Aanslagen Irak eisen 17 levens

Een spectaculaire, gecoördineerde zelfmoordactie heeft maandag het leven gekost aan zeventien personen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in de buurt van het Palestine Hotel, de thuisbasis voor veel buitenlandse journalisten in Irak...

De eerste twee zelfmoordenaars reden met auto’s vol explosieven in op de betonnen muren rond het Palestine en Sheratonhotel. Op die manier baanden ze de weg voor een kompaan die een cementmolen gevuld met explosieven liet ontploffen naast een gepantserd voertuig van het Amerikaanse leger.

Het Palestine Hotel leed oppervlakkige schade. Ramen en deuren werden uit hun hengsels gerukt, de receptie en de kamers aan de zuidzijde van het 19 etages hoge hotel raakten beschadigd. Drie mensen van persbureau AP raakten licht gewond. De journalisten moesten hun hoofdkantoor in het hotel ontruimen en hun toevlucht zoeken tot de gang.

Het persbureau kwam met spectaculaire foto’s van de ontploffing van de cementmolen. De exploderende truck blies een gat in een betonnen beschermingsmuur die het hotel van het Firdousplein scheidt. Het Palestine Hotel werd voor het laatst getroffen door een bomaanslag op 7 oktober 2004.

Ook maandag, negen dagen na het referendum over de Iraakse grondwet, heeft de verkiezingscommissie meegedeeld dat de kiezers in de sleutelprovincie Nineveh het lot van de grondwet in handen hebben.

Vele soennieten hebben bezwaren tegen de tekst van de grondwet omdat ze vrezen dat die het land in drieën zal splijten. Om de grondwet weg te stemmen, moet volgens de Iraakse wet tweederde van de soennieten in drie van de vier provincies waar ze een significant deel van de bevolking uitmaken, ‘nee’ stemmen.

In de overwegend soennitische provincies Salahuddin (81 procent) en Anbar (97 procent) is de grondwet al met overweldigende meerderheid verworpen. In de derde soennitische provincie Diyala stemde een meerderheid evenwel voor de nieuwe constitutie. Alle ogen zijn nu gericht op de Ninevehprovincie, waarvan de stemresultaten nog niet bekend zijn.

De uitslag daar wordt nu beslissend voor het al dan niet aannemen van de grondwet. De andere 14 Iraakse provincies hebben Koerdische of shi’itische meerderheden die massaal voor de grondwet gestemd hebben. De kiescommissie, die de stembusgang onderzoekt, zegt dat de finale resultaten van het referendum waarschijnlijk dinsdag of woensdag bekend zullen gemaakt worden.

Als de grondwet wordt goedgekeurd, is dat een belangrijke stap in de democratische transformatie van Irak, die uiteindelijk moet leiden tot de verkiezing van een Iraaks parlement op 15 december, en op termijn tot de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden