Aanslagen Irak eisen 15 levens

Bij een spectaculaire, gecoördineerde zelfmoordactie zijn maandag volgens de politie zeker vijftien doden en negen gewonden gevallen in de Iraakse hoofdstad Bagdad....

APAFP en Reuters

Ander bronnen spreken van twintig doden en veertig gewonden.Onduidelijk is of er buitenlanders waren onder de slachtoffers.

De eerste twee zelfmoordenaars reden met auto's volexplosieven in op de betonnen muren rond het Palestine Hotel enhet Sheratonhotel. Op die manier baanden ze de weg voor eenmededader die een cementwagen met explosieven liet ontploffennaast een pantserwagen van het Amerikaanse leger.

Het Palestine Hotel is licht beschadigd. Ramen en deurenwerden uit hun hengsels gerukt, de receptie en de kamers aan dezuidzijde van het hotel raakten beschadigd. Drie mensen vanpersbureau AP raakten licht gewond. De journalisten moesten hunhoofdkantoor in het hotel ontruimen.

Het persbureau kwam met spectaculaire foto's van deontploffing van de cementwagen. De exploderende truck blies eengat in een betonnen muur die het hotel van het Firdouspleinscheidt. Het Palestine Hotel werd in 2004 voor het laatstgetroffen door een bomaanslag.

Bij ander geweld kwamen maandag nog achttien Irakezen om.Twaalf van hen waren bouwvakkers die in de stad Mussayyib eenpolitiebureau aan het bouwen waren en door onbekende schutterszijn gedood.

Ook maandag, negen dagen na het referendum over de Iraaksegrondwet, was het lot van de grondwet nog onbeslist. Velesoennieten hebben bezwaren tegen de tekst van de grondwet omdatze vrezen dat die het land in drieën zal splijten. Om degrondwet weg te stemmen, moet volgens de Iraakse wet tweederdevan de soennieten in drie van de vier provincies waar ze eensignificant deel van de bevolking uitmaken, 'nee' stemmen.

In de overwegend soennitische provincies Salahuddin(81 procent) en Anbar (97 procent) is de grondwet al metoverweldigende meerderheid verworpen. In de derde soennitischeprovincie Diyala stemde een meerderheid evenwel voor de nieuweconstitutie. Alle ogen zijn nu gericht op de Ninevehprovincie, waarvan de stemresultaten nog niet bekend zijn. De uitslag daarwordt nu beslissend voor het al dan niet aannemen van degrondwet. De andere veertien Iraakse provincies hebben Koerdischeof shi'itische meerderheden die massaal voor de grondwet gestemdhebben. Volgens de kiescommissie wordt de einduitslagwaarschijnlijk uiterlijk woensdag bekendgemaakt.

Als de grondwet wordt goedgekeurd, is dat een belangrijkestap in de democratische transformatie van Irak, die moet leidentot de verkiezing van een parlement op 15 december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden