Aanslagen in Barcelona en Cambrils: dit weten we zeker en dit is nog onduidelijk

In dit bericht houden we bij wat we zeker weten over de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Ook noteren we wat veelvuldig wordt gemeld, maar nog niet is geverifieerd, en wat inmiddels is ontkracht. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog over de aanslag.

Redactie
Omstanders op de plek waar terroristen met een busje op mensen inreden. Beeld reuters
Omstanders op de plek waar terroristen met een busje op mensen inreden.Beeld reuters

Dit weten we op dit moment zeker

Alcanar
- Bij een explosie in Alcanar, 100 kilometer ten zuiden van Barcelona, wordt woensdagnacht een huis compleet verwoest en komt één persoon om het leven.
- Aanvankelijk wordt gedacht aan een gaslek, maar politie denkt nu dat terroristen hier al 'een tijdje' bezig waren met explosieven maken.
- Door de plotselinge ontploffing was een bomaanslag elders niet langer mogelijk, zo denkt de politie. Hierdoor zouden de terroristen voor 'meer eenvoudige middelen' hebben gekozen.

Barcelona
- De volgende middag rijden terroristen doelbewust met een busje over het voetgangersgedeelte van de Ramblas, de belangrijkste winkelstraat in het centrum van Barcelona.
- Hierbij vallen veertien doden en honderddertig gewonden, van wie minstens zeventien personen in kritieke situatie verkeren. De gewonden liggen in vijftien verschillende ziekenhuizen in de regio.
- Drie Nederlanders zijn gewond, maar niet in levensgevaar. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Onder de doden en gewonden bevinden zich mensen uit 34 verschillende landen.
- Catalaanse politie houdt een groep van acht tot elf personen verantwoordelijk voor de aanslagen. Vier zijn opgepakt, vijf zijn doodgeschoten.
- Van de vier opgepakte verdachten komen er drie uit Marokko en één uit Spanje. Drie arrestaties zijn verricht in het stadje Ripoll, een vierde in Alcanar. Geen van de arrestanten stond bij politie bekend als potentiële terrorist.
- Van één betrokken terrorist weet politie nog niet of hij voortvluchtig is of in Cambril is doodgeschoten. Het gaat om de 18-jarige jongere broer van een man die gisteren naar de politie stapte. Het huurbusje waarmee het bloedbad in Barcelona werd aangericht stond op zijn naam, maar zelf was hij op het moment van de aanslag niet in Barcelona. Waarschijnlijk was zijn jongere broertje de bestuurder.
- Volgens persbureau Reuters heeft Islamitische Staat de aanslag geclaimd. Maar wanneer is iets eigenlijk een IS-aanslag? Je kunt vier soorten IS-aanslagen onderscheiden. In deze video gaan we hier verder op in.
- Er is een tweede busje gevonden dat te maken zou hebben met de aanslag, in de Catalaanse gemeente Vic, op zo'n 65 kilometer van Barcelona.
- Er is een crisiscentrum bijeengeroepen om vervolgstappen te nemen.
- Metro- en treinstations in het gebied zijn gesloten.

Cambrils:
- Weer een halve dag later, in de nacht van donderdag op vrijdag, raken zeven mensen (zes burgers en één agent) gewond als terroristen met hun auto op mensen inrijden in badplaats Cambrils, 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona.
- Als zij tot stilstand komen en uitstappen schiet de politie hen neer. Vier zijn op slag dood, de vijfde overlijdt enkele uren later.
- De terroristen dragen bomvesten, die de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd laat ontploffen. Ze blijken nep.

null Beeld reuters
Beeld reuters
De plaats van de aanslag. Beeld Volkskrant
De plaats van de aanslag.Beeld Volkskrant

Dit wordt veelvuldig gemeld, maar is niet geverifieerd

- De aanslag zou bewust in de buurt van een koosjer restaurant zijn.
- De bestuurder van het busje zou te voet gevlucht zijn.
- Bij een politiewegversperring in Sant Just Desvern, tussen Barcelona en Alcanar, is vannacht een man omgekomen. Over zijn dood, die mogelijk met de aanslagen te maken heeft, zijn veel tegenstrijdige berichten.
- De bestuurder van het busje die de bloedige aanslag in Barcelona pleegde, is een van de vijf terroristen die vrijdag in de badplaats Cambrils werden doodgeschoten door de politie. Dit melden de Spaanse kranten El País en El Periodico. De politie heeft dit echter nog niet bevestigd.

Dit ging rond, maar is inmiddels ontkracht

- De politie meldt dat niemand zich had verschanst in een bar in het centrum van Barcelona, zoals werd gemeld.
- Er gingen berichten over een gijzeling rond, maar die zijn ontkracht.
- Geruchten over een derde aanslag in de plaats Reus zijn volgens de Catalaanse politie onjuist.
- Persbureau ANP berichtte dat de verdachten van de aanslagen allemaal 17 of 18 jaar oud waren, maar trok dit later terug. De vier gearresteerden zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. De leeftijden van de vijf doodgeschoten terroristen zijn nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden