Aanslag verwoest Gouden Moskee Irak

Een zware explosie heeft woensdag de gouden koepel van een van de heiligste shi’itische moskeeën in Irak verwoest. Bij hieropvolgende wraakacties zijn zeker negentig soennitische moskeeën aangevallen en deels vernield....

AFPAP en Reuters

Duizenden shi’ieten gingen de straat op tegen een aanslag die bedoeld lijkt om shi’ieten tegen soennieten op te zetten en een burgeroorlog uit te lokken. Woensdagavond hebben onbekenden in politie-uniform, vermoedelijk uit wraak voor de aanslag, in de stad Basra in Zuid-Irak elf veronderstelde rebellen ontvoerd uit de gevangenis en vermoord. Het ging om negen Irakezen en twee Egyptenaren.

De invloedrijkste Iraakse geestelijke, ayatollah Ali al-Sistani, riep woensdag op televisie op tot de protesten en kondigde een week van nationale rouw af. Al-Sistani, die zelden in het openbaar te zien is, drong echter ook aan op kalmte.

Samarra ligt in de zogeheten ‘soennitische driehoek’, waar de voormalige dictator Saddam de meeste steun genoot. Tijdens een offensief in oktober 2004 wisten commando’s de moskee, die bezet was door soennitische opstandelingen, te heroveren.

De shi’itische premier van Irak Ibrahim al-Jaafari heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij noemde de explosie een aanslag op alle moslims – shi’ieten en soennieten – in Irak. De Koerdische president Talabani zei dat de daders de onderhandelingen over een nationale regering willen dwarsbomen en uit zijn op een burgeroorlog. De belangrijkste soennitische organisaties hebben de aanslag ook veroordeeld, evenals de VS. Het Witte Huis heeft aangeboden te helpen bij de opsporing van de daders.

Vier gewapende mannen, van wie een in militair uniform en anderen in politiepak, gingen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdagochtend de moskee binnen waar ze twee bommen tot ontploffing brachten. Daardoor werden de gouden koepel en het noordelijk deel van de moskee zwaar beschadigd.

De Gouden Moskee geldt als een van de heiligste vier plekken in Irak, na de moskeeën in Najaf, Karbala en de Kadhimain-moskee in de shi’itische wijk in Bagdad. Een aanval op de moskee in Samarra is te vergelijken met die op de moskee in Mekka, de heilige plaats van de soennieten. Shi’ieten, die de macht in het parlement hebben, menen dat soennitische partijen met wie ze onderhandelen over een coalitieregering, de soennitische opstandelingen hun gang laten gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden