Aanslag treft kern Assads bewind

De Syrische oppositie heeft het bewind van president Bashar al-Assad woensdag een zware slag toegebracht. Bij een zelfmoordaanslag werden vier sleutelfiguren uit zijn bewind gedood, onder wie Assads zwager Assef Shawkat.

APREUTERS en NYT

BEIROET - De aanslag had plaats tijdens een bijeenkomst op het hoofdkwartier van de nationale veiligheidsstaf in Damascus. Minister Daoud Rajha (Defensie) kwam daarbij om het leven. De Syrische staatstelevisie bevestigde woensdag dat tevens één van zijn voorgangers, Hassan Turkmani, was omgekomen. De Amerikaanse zender CNN meldde gisteravond dat ook minister Mohammed Shaar (Binnenlandse Zaken) aan zijn verwondingen zou zijn overleden.

Zowel het Vrije Syrische Leger als een jihadistische groepering die zich Gods Martelaren Brigade noemt, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. 'Als God het wil, is dit het begin van het einde van het regime', zei Riad al-Asaad, de commandant van het opstandelingenleger. 'Hopelijk is Assad de volgende.'

Het is niet duidelijk waar Assad was tijdens de aanslag, maar volgens waarnemers is het niet gebruikelijk dat hij bij vergaderingen van de nationale veiligheidsstaf aanwezig is. De legerleiding liet weten dat de aanslag het leger alleen maar vastbeslotener heeft gemaakt de 'criminele bendes' uit te roeien. 'Wie denkt dat zij Syrië op de knieën kunnen dwingen door aanslagen te plegen op zijn leiders, vergist zich jammerlijk.' De top van het Israëlische leger kwam na de aanslag bijeen om de crisis in Syrië te bespreken. Israël maakt zich zorgen over het gevaar dat het geweld zich zal uitbreiden tot over de grens.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei dat de aanslag aantoont dat het conflict uit de hand loopt. Volgens Panetta zou de aanslag wel eens het keerpunt in de strijd tegen Assad kunnen worden. Amerikaanse functionarissen beweren dat steeds meer militairen overlopen naar de Syrische oppositie.

Voor de vierde achtereenvolgende dag kwam het tot zware gevechten in Damascus. Helikopters bestookten de centraal gelegen wijk al-Midan en de buitenwijk Kfar Batna, waar het Vrije Syrische Leger zich ophoudt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden