Aanslag op president Tsjetsjenië mislukt

President Aslan Maschadov van de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië is zondagmiddag ternauwernood ontsnapt aan een moordaanslag. Een bom ontplofte in het centrum van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny vlak nadat de gepantserde wagen van de president was gepasseerd....

Van onze verslaggeefster Corine de Vries

Het is de tweede grote bomexplosie in drie dagen in de instabiele Noord-Kaukasus. Vrijdag kwamen in het Noord-Ossetische Vladikavkaz ruim zestig mensen om het leven toen een bom ontplofte op een drukbezochte markt. Maschadov zei gisteravond een direct verband te zien tussen de aanslag op zijn leven en het drama in Vladikavkaz.

'Invloedrijke krachten in Moskou willen dat de noodtoestand in de regio wordt afgekondigd om zodoende de verkiezingen in Rusland uit te stellen of af te gelasten', verklaarde Maschadov in een tv-toespraak twee uur na de aanslag. De Nationale Veiligheidschef van Tsjetsjenië beschuldigde Russische speciale diensten ervan de aanslag op Maschadov te hebben beraamd . Een theorie die het hoofd van de Russische Veiligheidsdienst - de opvolger van de KGB - fel bestreed.

De Tsjetsjeense leider Maschadov, die tot 1996 een bloedige onafhankelijkheidsoorlog voerde tegen de Russen, onderhoudt nu redelijk goede contacten met de Russische regering. Maar in zijn eigen republiek komt de ooit populaire Maschadov steeds meer onder vuur te liggen omdat het hem maar niet lukt de enorme criminaliteit aan banden te leggen. Machtige legercommandanten beschuldigen de president ervan te heulen met de vijand in het Kremlin . Zij willen dat Tsjetsjenië een militante islamitische staat wordt die geen contacten onderhoudt met Rusland of het Westen.

Maschadov was van plan de komende dagen naar Moskou te komen om met premier Primakov te spreken over de problemen in Tsjetsjenië, waar de Russische afgezant van het ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal Sjpigoen, nog altijd in gijzeling wordt gehouden. Dit bezoek, dat waarschijnlijk wel doorgaat, had een extra lading gekregen vanwege de bomexplosie in Vladikavkaz.

Moskou verwijt Maschadov dat zijn onvermogen om de anarchie in zijn land in te dammen de hele Kaukasus destabiliseert. De Tsjetsjeense president beschuldigt op zijn beurt de Russische regering ervan zijn macht te ondermijnen doordat de talloze beloften over het verlenen van economische bijstand nooit zijn ingewilligd. Tweeënhalf jaar na het beëindigen van de oorlog ligt de economie van Tsjetsjenië nog altijd in puin. Bedrijven durven niet in de deelrepubliek te investeren omdat Russen en buitenlanders aan de lopende band worden gegijzeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden