Aanslag op oliepijplijn Irak

Ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad is zaterdag een belangrijke oliepijplijn ontploft, waarna een hevige brand is uitgebroken. De explosie bij het plaatsje Hit is waarschijnlijk het gevolg van sabotage, zeggen functionarissen van het ministerie van Olie....

APReuters en AFP

Bij een granaataanval in Khan Azad, ten zuiden van de hoofdstad, is dit weekeinde een Amerikaanse soldaat gedood. Het is de negende Amerikaan die deze maand bij aanslagen in Irak is omgekomen. In Hit raakten twee soldaten gewond, toen hun voertuig werd geraakt door een explosief.

In de haven bij de Turkse olievelden van Ceyhan, aan de Middellandse Zee, zijn een miljoen vaten Iraakse olie vanuit een opslagplaats overgeladen in de tanker Ottoman Dignity. Iraakse, Amerikaanse en Turkse functionarissen hebben de hervatting van de olieuitvoer bijgewoond. Sinds de Amerikaans-Britse aanval op Irak lag de export stil.

De opbrengsten van de olie komen de wederopbouw van Irak ten goede, heeft de Amerikaanse bewindvoerder van het land, Paul Bremer, zondag nog eens herhaald. In Ceyhan liggen nog acht miljoen vaten sinds eind maart te wachten op transport. Naast de Turkse tanker ligt ook een Spaanse tanker klaar om geladen te worden.

De explosie van de pijplijn in de woestijn bij Hit past waarschijnlijk in een serie van aanslagen op pijpleidingen. In de buurt van de olievelden van Kirkuk in Noord-Irak zijn eerder deze maand twee aanslagen uitgevoerd. De uitvoer van opgepompte olie naar Turkije begint zo snel mogelijk vanuit die velden, nu de schade aan die leidingen is hersteld.

De burgmeester van Hit, Naim Al Goud, heeft gezegd dat mensen van buiten de streek de aanslag hebben gepleegd. 'Ze willen onrust veroorzaken tussen de Amerikanen en de bevolking van Hit.'

De vlammen die uit de brandende pijplijn omhoogschoten waren zondag nog van ver te zien. De plaatselijke brandweer stond machteloos tegenover het vuur, zei commandant Salam Al Hity. De pijplijn verbindt Haditha in het westen met Basra in het zuiden van het land. Ook is er een afsplitsing richting Kirkuk.

Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) hebben bijna al het uranium teruggevonden dat bij plunderingen van het Tuwaitha-fabrieksterrein was gestolen. Maar 'we moeten het definitieve verslag nog afwachten', zei Mohammed ElBaradei, hoofd van de IAEA, zondag voorzichtig. 'Het onderzoeksteam komt volgende week terug', zei hij.

De onderzoekers hebben twee weken lang de schade aan Tuwaitha geïnventariseerd. De belangrijkste installatie voor de productie van nucleaire wapens onder het bewind van Saddam Hussein ligt twintig kilometer ten zuiden van Bagdad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden