Aanslag op kinderen in Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad zijn woensdag zeker 27 mensen gedood, onder wie veel kinderen. Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het dodental waarschijnlijk aanzienlijk zal oplopen, omdat het merendeel van de ruim 67 gewonden in zeer kritieke toestand werd overgebracht naar ziekenhuizen....

ReutersAP en AFP

Een terreinauto die bleek volgeladen met explosieven reed in volle vaart in op een Amerikaanse legervoertuig, juist op het moment dat zich veel Iraakse kinderen en enkele volwassenen rond dat voertuig hadden verzameld. Een getuige zei dat de Amerikaanse soldaten bezig waren snoep en kleine presentjes uit te delen aan de kinderen. De terreinauto, waarvan het nummerbord afkomstig was uit de stad Basra, kwam met hoge snelheid uit een zijstraat gereden en werd vlakbij het Amerikaanse voertuig en de omringende menigte tot ontploffing gebracht.

'De zelfmoordenaar wilde bewust Iraakse burgers doden terwijl wij bezig waren met een vreedzame operatie. Hij moet die horde kinderen hebben gezien', zei de Amerikaanse majoor Russ Goemaere. De legerleiding ontkende dat militairen snoep zouden hebben uitgedeeld aan de kinderen.

In de wijk waar de aanslag werd gepleegd, waren Amerikaanse troepen bezig met een grote operatie. Straten waren afgezet en tientallen huizen en gebouwen werden doorzocht. Door de explosie ontstond een grote brand, waardoor de hulpverlening ernstig bemoeilijkt werd. Sergeant-majoor Dan Huell zei dat hij en zijn collega's enkele kinderen hadden weten te redden: 'We trokken ze weg uit de chaos en legden ze in onze voertuigen. Kleine kinderen. We konden ze behandelen.'

Woordvoerders van het Kindiziekenhuis in Bagdad, waar veel van de gewonden naar toe werden gebracht, erkenden dat de meeste slachtoffers in zeer kritieke toestand verkeren. Een verslaggever van het persbureau zag dat zeker tien lijkkisten uit het ziekenhuis werden gedragen.

Vrijwel alle zelfmoordacties in Irak worden uitgevoerd door aanhangers van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al Qa'ida in Irak. Washington denkt die groep een grote slag te hebben toegebracht met de arrestatie maandag van Abu Abd Al-Aziz. De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Richard Myers, noemde Al-Aziz deze week 'de plaatsvervanger van Al-Zarqawi in Bagdad'.

Een autobom langs een snelweg in Bagdad doodde een zevenjarige Iraakse jongen. In Iskandariya werden een politieman en een verzetsstrijder gedood tijdens beschietingen. In Jalowla vielen twee doden bij een zelfmoordaanslag op een soennitische moskee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden