Aanslag op bus in Isra tien doden

In Jeruzalem is donderdag voor het eerst in vier maanden een zelfmoordaanslag gepleegd op een bus. Tien mensen werden gedood....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Op het moment van de explosie, vlak voor negen uur 's ochtends, was premier Sharon zelf niet aanwezig. Zowel buspassagiers als voorbijgangers werden geraakt. De bom zat vol met moeren en schroeven, die veel schade aanrichtten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opget door de Al Aqsa Martelarenbrigades, die gelieerd zijn aan de Fatah-beweging van Yasser Arafat. De dader zou een Palestijnse politieagent zijn. Volgens sommige berichten wilde hij wraak nemen voor een Israsche actie in Gaza-stad waarbij woensdag zeker acht Palestijnen werden gedood.

De Palestijnse Autoriteit heeft de aanslag veroordeeld. Onderhandelaar Saeb Erekat zei dat het de noodzaak aantoont van een zinnige dialoog, in plaats van zinloos geweld.

Meteen na de aanslag werden de maatregelen tegen de Palestijnen verscherpt. Wegversperringen en controleposten die de laatste tijd waren opgeheven werden in de buurt van Jeruzalem weer ingesteld, zij het slechts voor enkele uren. Minister van Defensie Shaul Mofaz zei dat hij niet van plan is de maatregelen tegen de bevolking naar aanleiding van de aanslag weer aan te scherpen.

Rond de tijd van de aanslag had in Duitsland de uitwisseling van gevangenen en stoffelijke overschotten plaats tussen Israen Hezbollah. Eerst controleerden de Isra of de drie lichamen inderdaad die van de drie soldaten waren die in oktober 2000 door Hezbollah waren overvallen. Daarna begon in de de bezette gebieden de vrijlating van 400 Palestijnen.

In Duitsland werd ook de ontvoerde IsraElhanan Tennenbaum aan Israovergedragen. Hezbollah ontving in ruil dertig Arabische, voor het merendeel Libanese, gevangenen. Isradroeg ook de lichamen van 59 Libanezen over; dat gebeurde aan de Israsch-Libanese grens.

De Libanese gevangenen kwamen gisteravond rond negen uur aan in Beirut, vrijwel tegelijk met de aankomst van Tennenbaum en de drie dode soldaten in Tel Aviv. In Beirut werden de gevangenen feestelijk binnengehaald. De Libanese regering en Hezbollah-leider sjeik Nasrallah waren aanwezig. Hezbollah hield een grote overwinningsbijeenkomst.

In Israwas de stemming een stuk minder uitbundig. De drie kisten met de stoffelijke overschotten stonden lange tijd op een podium op het vliegveld te wachten op de offici ceremonie.

Tennenbaum wordt apart behandeld omdat hij niet als soldaat in handen is gevallen van Hezbollah. De verdenking bestaat dat hij in de Arabische wereld was voor drugshandel toen hij werd ontvoerd. Zelf zei hij woensdagavond op de tv-zender van Hezbollah dat hij naar Libanon was gekomen om informatie te zoeken over Ron Arad, de Israsche piloot die sinds 1986 wordt vermist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden