Aanslag op ambassade VS in Bagdad

Bij een aanslag met een raket op de Amerikaanse ambassade in Bagdad zijn zaterdagavond zeker twee doden en zes gewonden gevallen. Ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen in de aanloop naar de verkiezing van zondag, werden ook elders in Irak zaterdag aanslagen gepleegd...

ANPAP en Internetredactie

De Amerikaanse ambassade ligt in de zwaar beveiligde zogenoemde 'groene zone' in Bagdad. De aanslag gebeurde toen de duisternis al was ingevallen.

De aanwezigheid van Iraakse en Amerikaanse militairen op straat is zaterdag verder toegenomen, vooral rond stembureaus. Amerikaanse mariniers bemannen uitkijkposten op de daken van huizen. Tanks sluiten bruggen en wegen naar stembureaus af voor verkeer om aanslagen met autobommen te voorkomen.

Iraakse politieagenten bewaken de toegang van de stembureaus en Iraakse militairen bemannen controleposten. In heel Irak is zaterdag en zondag slechts beperkt autoverkeer toegestaan. Er geldt een avondklok en de grenzen én het internationale vliegveld zijn dicht.

De maatregelen konden nieuwe aanslagen niet verhinderen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij een politiebureau in Khanaqin in het noorden van Irak. Er vielen acht doden. In het centrum van Bagdad waren het vuren van machinegeweren en een aantal hevige explosies te horen. In de onrustige door soennieten bewoonde stad Ramadi werden de levenloze lichamen van vijf Irakezen gevonden. Volgens de opstandelingen hadden de vijf gecollaboreerd met de Amerikanen.

In de Midden-Iraakse stad Suwayrah werd een Iraaks legerkamp met mortiergranaten bestookt. Daarbij kwam een Iraakse militair om het leven. In Mussayib, even ten zuiden van Bagdad, werden Amerikaanse en Iraakse militairen onder vuur genomen toen zij bezig waren met het inrichten van een controlepost. In zeker acht steden werden aanslagen gepleegd op of in stembureaus.

In Basra werden bovendien honderden politieuniformen en vier politieauto's gestolen. De vrees bestaat dat opstandelingen de uniformen en auto's zondag zullen gebruiken om onopgemerkt langs controleposten te glippen en aanslagen te plegen op stembureaus.

In de heilige shi'itische Najaf in het zuiden arresteerden veiligheidstroepen vrijdag zeven leden van een gewapende terroristische organisatie. Dat heeft de gouverneur van Najaf zaterdag gezegd. Twee mannen zouden nog voortvluchtig zijn. De arrestanten zijn leden van de 'gevaarlijkste gewapende groepering in Najaf', zei de gouverneur.

De Iraakse president Ghazi al-Yawar zei zaterdag te verwachten dat tweederde van de kiezers zondag zal stemmen. Al-Yawar kwam daarmee terug op een uitspraak van eerder op de dag, toen hij voorspelde dat dat de meerderheid van de Irakezen uit vrees voor geweld zal thuisblijven bij de verkiezingen.

Uit een enquête in opdracht van Abu Dhabi TV blijkt dat 76 procent van de soennieten in Irak zeker niet zal deelnemen aan de verkiezing. Slechts 9 procent gaf aan wel gebruik te zullen maken van hun stemrecht. De soennieten vormen ongeveer eenvijfde deel van de bevolking. Van de shi'itische bevolkingsmeerderheid wil 80 procent gaan stemmen en van de Koerdische bevolking 57 procent.

Van de soennieten vindt 82 procent dat de Amerikaanse troepen direct na de vorming van een nieuwe regering het land moeten verlaten. Bij de shi'ieten is dat 69 procent. Meer dan de helft van de soennieten (53 procent) vindt gewapende aanslagen op buitenlandse troepen legitiem.

Bijna 30 procent van de Iraakse kiezers in het buitenland heeft vrijdag zijn stem uitgebracht in de veertien landen waar stembureaus zijn ingericht. Dat heeft de organisator van deze verkiezingen, de Internationale Organisatie voor Migratie, zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Aan het eind van de eerste van de drie verkiezingsdagen hadden 84.429 mensen gestemd. Het aantal geregistreerde kiezers bedraagt ongeveer een kwart van de Irakezen in de kiesgerechtigde leeftijd.

De opkomst was vrijdag het hoogst in de Verenigde Arabische Emiraten (48,9 procent) en Jordanië (41, 9 procent) en het laagst in Frankrijk (17,6 procent) en Groot-Brittannië (17,3 procent).

Na zaterdag hadden volgens IMO ruim 10.000 Irakezen in Nederland hun stem uitgebracht, ruim tweederde van de stemgerechtigden. Ook Irakezen die in België wonen, kunnen in Nederland stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden