Aanslag op ambassade Jordanië in Bagdad

Bij een aanslag op de Jordaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag zeker elf mensen om het leven gekomen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

'Ik hoorde een enorme knal en alles werd donker. Toen ik naar buiten liep zag ik veel doden', vertelde Utba Althakafy in het Yarmouk ziekenhuis in Bagdad. De Iraakse werknemer van de Wereldgezondheidsorganisatie was op het moment van de explosie in de Jordaanse ambassade om documenten af te leveren. Hij raakte gewond.

Onder de doden bevinden zich ook Iraakse politiemannen die de ambassade bewaakten. De bom sloeg een deel van een muur weg en verwoestte de ruimte waar de bewaking zat. Bloedige resten van lichamen en delen van een auto lagen honderden meters verder langs de kant van de weg en zelfs in tuinen aan de overkant.

Jonge Iraakse mannen verzamelden zich kort na de aanslag bij de toegangspoort tot het ambassadecomplex, waar ze portretten van de Jordaanse koning Abdullah II en diens overleden vader, koning Hussein, vernielden.

Generaal Ricardo Sanchez, bevelhebber van de grondtroepen in Irak, wilde niet speculeren over de achtergrond van de aanslag, maar zei wel dat het past in het algemene patroon. 'Het is iets waar we allemaal in deze stad mee te maken hebben. Hier zijn terroristen'.

De aanslag is niet opgeëist, maar dat gebeurt bij geen van de gewelddadige incidenten in Irak. Het is onduidelijk of specifiek de Jordaanse ambassade het doelwit was. Jordanië heeft zich tijdens de oorlog begin dit jaar relatief pro-Amerikaans opgesteld.

Een Iraakse krant had een dag voor de aanslag in een hoofdartikel kritiek geuit op Jordanië omdat het land asiel heeft verleend aan de dochters van Saddam Hussein. Er werd ook gespeculeerd over gesprekken tussen de VS en de Jordaanse regering voor het sturen van Jordaanse troepen naar Irak. Generaal Sanchez zei daar niets van te weten.

Hij zei dat er de laatste tijd meer aanslagen worden gepleegd op niet-militaire, zogenoemde 'zachte' doelen. De aanslag op de Jordaanse ambassade was de grootste aanslag tot nu toe op een nietmilitair doelwit.

Na een korte periode van vier dagen zonder doden aan Amerikaanse zijde, zijn in Bagdad de afgelopen dagen drie Amerikanen gedood. Gisteren kwamen een soldaat en een Irakees om bij een aanval op Amerikaanse troepen. De avond daarvoor schoten Irakezen twee soldaten dood bij een controlepost.

Generaal Sanchez zei gisteren dat het noodzakelijk lijkt om de tactiek van het Amerikaanse leger te wijzigen, om een halt toe te roepen aan de toenemende agressie tegen Amerikaanse soldaten. 'Ik krijg steeds meer signalen dat onze benadering bij een groeiende groep Irakezen weerstand oproept', zei hij.

Sanchez suggereerde dat minder agressief moet worden opgetreden tegen aanhangers van Saddam Hussein die strijden tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden