Aanslag op ambassade in Bagdad

Op de Nederlandse ambassade in Bagdad is vrijdagavond een aanslag gepleegd, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Drie raketgranaten raakten het gebouw....

Van onze verslaggever

Volgens een woordvoerster van het ministerie is het gebouw aan de achterkant beschoten. Bewakers en Amerikaanse soldaten ter plaatse spraken van één raket die op het dak van de ambassade was ingeslagen, en twee projectielen die in de tuin terecht waren gekomen zonder te ontploffen. De bewakers verklaarden te hebben geschoten op de vluchtauto, maar de daders ontkwamen. Na de aanslag brak een kleine brand uit. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er flinke rook- en waterschade. De ambassade is door Amerikaanse militairen afgegrendeld. De raketwerper werd vlak bij de ambassade gevonden.

Er werken en wonen vijf personen op de Nederlandse ambassade in Irak, onder wie de tijdelijk zaakgelastigde T. Reintjes. Hij bevond zich vrijdag in de Jordaanse hoofdstad Amman. De vier andere medewerkers waren in Bagdad.

De ambassademedewerkers zitten 'semi-permanent' in Bagdad. Vanwege de slechte veiligheidsituatie waren ze in oktober vorig jaar overgeplaatst naar de Jordaanse hoofdstad Amman. De staf voerde vervolgens korte missies uit naar Irak. Eerder deze week kwamen ze aan in Bagdad.

Premier Balkenende zei geschrokken te zijn door de aanslag. CDA en VVD willen snel duidelijkheid over het gebeurde. Volgens CDA'er Eurlings maakt het nogal uit of de aanslag lukraak was of dat bewust een Nederlands doel is bestookt. Zowel Eurlings als zijn VVD-collega Wilders heeft vernomen dat de aanslag was aangekondigd. 'Als dat zo is, dan is er informatie uit welke hoek de aanslag kwam', vermoedt Eurlings.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden