'Aanslag Lockerbie was in opdracht van Iran'

De Lockerbieaanslag van 25 jaar geleden is uitgevoerd door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), in opdracht van de Iraanse geheime dienst. Dat concludeert de Arabische nieuwszender Al Jazeera vandaag op basis van een eigen onderzoek. Al Jazeera betwijfelt of de veroordeling van de Libiër Abdelbaset al-Megrahi terecht was.

De neus van het vliegtuigwrak in een veld nabij Lockerbie in 1988. Beeld epa

Iran zou de PFLP hebben gefinancierd om de aanslag uit te voeren. De explosie zou vergelding zijn voor het neerhalen van een Iraanse vliegtuig door een Amerikaans marineschip. Alle 290 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Over de oorzaak van het incident zijn Iran en de VS het niet eens.

Volgens Al Jazeera hebben de Iraanse veiligheidsdiensten en leden van de PFLP elkaar ontmoet in Malta, negen maanden voor de aanslag. Beide partijen praatten toen over het mogelijke aanvallen of opblazen van Amerikaanse of Israëlische doelen.

Bij de bomaanslag op 21 december 1988 op een Boeing 747 van Pan Am die daarna in het Schotse dorp Lockerbie neerstortte, kwamen 270 mensen om het leven. In 2001 werd de Libische Abdelbaset al-Megrahi in door Schotse rechters in Kamp Zeist veroordeeld voor de aanslag. Hij kwam in 2009 weer op vrije voeten wegens prostaatkanker en overleed in 2012.

Augustus 2009: Abdelbaset al-Megrahi wordt in Libië verwelkomd door leider van het land Kaddafi. Beeld epa

Twijfels over Al-Megrahi
Ex-geheim agent Al-Megrahi had acht jaar van zijn levenslange straf uitgezeten toen hij vrijkwam. Tot op de dag van vandaag zijn er, met name in Europa, twijfels of Al-Megrahi wel de dader was van de bloedigste aanslag die ooit op Britse bodem is gepleegd. Al-Megrahi heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Er rezen steeds meer vraagtekens over de deugdelijkheid van zijn veroordeling. Een Schotse herzieningscommissie oordeelde in 2007, na drie jaar onderzoek, dat er zes redenen waren om aan te nemen dat er een rechterlijke dwaling in het spel was. De veroordeling van de Libiër steunde zwaar op de getuigenis van Tony Gauci, een winkelier die Al-Megrahi op Malta de kleding zou hebben verkocht waarin de bom was verstopt. Gauci wees de Libiër tussen diverse anderen aan tijdens een identificatiesessie.

Later bleek dat hij de foto van Al-Megrahi kort daarvoor in een artikel had gezien. Volgens de advocaten van de veroordeelde heeft Gauci miljoenen dollars ontvangen voor zijn getuigenis.

De vrijlating van Al-Megrahi leidde tot woede in Groot-Brittannië. Toenmalig oppositieleider David Cameron zei destijds: 'Deze man is veroordeeld voor het vermoorden van 270 mensen. Hij toonde geen medelijden met hen. Zij mochten niet naar huis om daar in hun eigen bed te sterven in het bijzijn van familieleden.'

Al-Megrahi werd onthaald als een held in Libië.

Het onthaal van Al-Megrahi (in de deuropening) in Libië in 2009. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.