Aanslag in kerk schokt Indonesië ongekend hevig

De kleine zelfmoordbom die zondag in een kerk in de Indonesische stad Solo is ontploft, heeft het land in figuurlijke zin ongekend hevig geschokt. De kleine bom doodde, hoewel de kerk vol zat, slechts twee mensen, onder wie de aanslagpleger.

MICHEL MAAS

JAKARTA - Vooral de vraag of de aanslag het werk is geweest van één individu of dat er meer achter zit, houdt Indonesiërs sinds zondag bezig.

Zo'n tweeduizend gelovigen woonden de zondagsdienst van de Volle Evangelie Bethel Kerk in Solo bij. Na afloop mengde een ongeveer 30-jarige man zich tussen de menigte die de kerk uit stroomde, en blies zichzelf op. Zeker 22 mensen werden geraakt door de rondvliegende moeren, bouten en spijkers waarmee het bomvest van de man was gevuld.

De meeste slachtoffers zijn er met relatief lichte verwondingen vanaf gekomen. Eén gewonde overleed in het ziekenhuis. De pleger van de aanslag zelf was op slag dood.

De politie had zondagavond nog geen idee wie de man was, of wat zijn motieven zijn geweest. De eerste vermoedens wijzen in de richting van Jemaah Islamiyah, de terreurorganisatie die verantwoordelijk was voor een reeks bloedige bomaanslagen in Indonesië. Jemaah Islamiyah blies op Kerstmis 1999 een aantal kerken op, en zat ook achter bloedige aanslagen op Bali en in grote hotels in Jakarta.

Alle kopstukken van Jemaah Islamiyah en honderden volgelingen zijn de afgelopen jaren gedood of opgepakt. De organisatie is volgens de politie zo goed als ontmanteld. Wel worden nog sporadisch aanslagen gepleegd, maar zonder veel succes. In december mislukte een bomaanslag op een kerk even buiten Jakarta. De dader bleek een 'doe-het-zelf'-terrorist die zijn kennis en ideeën van het internet had. Zijn bommen explodeerden niet. In april blies een andere man zichzelf op in een moskee van het politiehoofdkwartier van Cirebon. Hij was de enige die omkwam.

Godsdienstoorlog

Ook de bom van zondag had nog niet een fractie van de kracht van de professioneel gemaakte explosieven waarmee Jemaah Islamiyah tussen 1999 en 2009 honderden mensen de dood in joeg. Toch draagt de schok die de aanslag teweeg heeft gebracht aanzienlijk verder dan die ene kerk in Solo. Christelijke leiders roepen de christenen in Indonesië op kalm te blijven, en 'zich niet te laten provoceren' door een kennelijke poging een godsdienstoorlog te ontketenen.

Een aantal van die leiders zien een verband tussen deze aanslag en recent geweld tussen christenen en moslims in Ambon, geweld dat zou zijn aangewakkerd door 'strategisch verspreide geruchten'. Ook acties tegen religieuze minderheden, en conflicten over de bouw van kerken op Java voeden de complottheorieën. Dat de regering tot dusver radicale moslims die kerken en minderheden aanvallen niet heeft aangepakt, maakt de onrust alleen maar groter.

Ongeveer 80 procent van de Indonesische bevolking is moslim. Een hardnekkige kern van zo'n 30 procent daarvan ijvert al decennia voor de omvorming van het seculiere Indonesië in een islamitische staat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden