Aanslag in Kasjmir: 27 hindoes gedood

Het leger en de politie van India zijn in de deelstaat Kasjmir op zoek naar de militanten die afgelopen weekeinde een aanslag hebben gepleegd in de stad Jammu....

Van onze correspondente Sacha Kester

Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en kinderen. Het aantal doden zal mogelijk nog stijgen, omdat enkele gewonden er ernstig aan toe zijn.

Verkleed als sadhu's, Indiase heilige mannen, gooiden de acht militanten zaterdagavond laat twee handgranaten naar een groep bewoners van een sloppenwijk van Jammu. Daarna openden ze het vuur op de groep, die zich op dat moment verdrong voor een televisie waarop een cricketwedstrijd te zien was. In de wijk wonen vooral hindoes, die als dagloner werken.

Het is de bloedigste aanslag in India van de laatste twee maanden. Alhoewel niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, beschuldigt India buurland Pakistan van betrokkenheid. Gevreesd wordt dat de spanningen tussen beide kernmachten opnieuw zullen oplopen. De twee landen twisten al jaren over Kasjmir.

Pakistan heeft de aanslag veroordeeld, maar New Delhi is ervan overtuigd dat Islamabad terroristen steunt, die de aansluiting van het Indiase Kasjmir bij Pakistan nastreven.

'Dit gebeurt allemaal met medeweten van Pakistan', zei de minister van Buitenlandse Zaken, Yaswant Sinha, gisteren. Twee hooggeplaatste vertegenwoordigers van de deelstaatregering hebben gisteren een bezoek aan Jammu gebracht, en ook vice-premier L.K. Advani is naar het gebied afgereisd.

De autoriteiten verdenken Lashkar-e-Toiba of Jaish-e-Mohammed, twee terroristische groeperingen die in het gebied opereren, van de aanslag. Maar hoewel Indiase veiligheidstroepen de sloppenwijk in Jammu direct na de slachting hebben omsingeld, wisten de daders in het donker weg te komen. De politie vermoedt dat ze de bergen zijn ingevlucht.

De aanslag in Jammu van afgelopen zaterdag is de laatste in een lange reeks van aanslagen die met het conflict om Kasjmir te maken hebben. De afgelopen maanden hadden beide landen meer dan een miljoen troepen klaar staan aan hun grenzen en de bestandslijn die Pakistaans en Indiaas Kasjmir van elkaar scheidt.

Oorzaak van die crisis was een aanslag op het Indiase parlement in december vorig jaar en de aanslag in mei op een Indiaas legerkamp. Er werd gevreesd voor een oorlog tussen de twee kernmachten. De spanningen verminderden pas nadat de internationale gemeenschap, aangevoerd door de Verenigde Staten, Islamabad onder druk zette alle militanten tegen te houden die de grens met India willen oversteken.

Kasjmir heeft al tot twee van de drie oorlogen geleid die India en Pakistan met elkaar hebben gevoerd. India heeft 45 procent van het gebied in handen, Pakistan eenderde en China de rest. Volgens New Delhi zijn er 33 duizend mensen omgekomen sinds de opstand tegen India in 1989 begon. Seperatisten zeggen dat er al tachtigduizend slachtoffers zijn gevallen.

Mogelijk lopen de spanningen in Kasjmir ook verder op rond 22 juli, als tienduizenden hindoes een pelgrimstocht zullen maken in de deelstaat. Eind juli brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, een bezoek aan de regio.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden