Aanslag Endstra zoveelste in Amsterdam

De aanslag op vastgoedmakelaar Willem Endstra is de zoveelste in een lange reeks in Amsterdam en omgeving. De hoofdstad is de afgelopen jaren regelmatig het toneel van liquidaties, voornamelijk in het criminele milieu....

1991:

- Juni: Klaas Bruinsma, een zware crimineel, wordt bij het Hilton Hotel geliquideerd. Hij stond bekend als leider van de 'grootste en gewelddadigste maffia-achtige misdaadorganisatie in Nederland'.

1992:

- In een café in de Jordaan komt een Joegoslaaf om, nadat hij door het hoofd is geschoten. De moord zou verband houden met de liquidatie van Bruinsma.

1993:

- Januari: In een café op de Spaarndammerdijk wordt voormalig tv-piraat Pietje Hendriks doodgeschoten. Na zijn loopbaan als (eerste) tv-piraat zou hij in de XTC-handel verzeild zijn geraakt.

- Mei: Op de ringweg rond Amsterdam schoot een onbekende de 34-jarige Belgische arts Danny Leclère in zijn auto dood. Leclère speelde een voorname rol in de eerste echt grote XTC-zaak in Nederland. Na een veroordeling tot zes jaar cel nam hij de benen tijdens een verlof. Zijn moordenaar is onvindbaar gebleven.

1995:

- Juni: De Duitser G. Hoffman wordt bij een benzinestation in Amsterdam-Noord van het leven beroofd. Het slachtoffer zat in de drugshandel. De dader kreeg 25.000 gulden van Hoffman.

1996:

- Maart: In een café aan de Haarlemmerstraat wordt de Belgische drugshandelaar en politie-informant Martin Swennen met een reeks pistoolschoten geliquideerd. De dader wordt gepakt.

1997:

- Oktober: Bij een aanslag vallen een dode en een zwaargewonde, beide afkomstig uit Singapore. De schietpartij vond plaats nabij Centraal Station. De auto waarin ze zaten, is doorzeefd.

1998:

- Februari: Twee Turkse mannen komen om het leven in de Populierenstraat, nadat ze zijn doodgeschoten.

1999:

- Januari: Twee mannen van 23 en 28 jaar worden het slachtoffer van een schietpartij aan het C.P.M. Rommeplantsoen. Een derde man (28) raakt zwaargewond.

- Juli: Een 27-jarige vrouw komt in Osdorp om het leven als haar auto ontploft. Het gaat om een afrekening in het criminele circuit en het explosief was niet voor de vrouw bedoeld. Zij was de partner van een bekende Joegoslavische crimineel.

- December: Steve Brown, voormalig drugshandelaar, wordt voor de deur van zijn woning neergeschoten. Hij overleeft de aanslag. Brown voelde zich al langer bedreigd. Hij legde in 1991 een belastende verklaring af tegen de vermoedelijke moordenaar van Klaas Bruinsma.

2000:

- September: Op de Haarlemmerdijk komt de 56-jarige topcrimineel Jan Femer om. Een schutter schiet hem van dichtbij vanaf een motor dood.

- Oktober: Op het Gelderlandplein overleeft de 40-jarige topcrimineel Sam Klepper temidden van winkelend publiek een schietpartij niet. Tussen de twee moorden op Klepper en Femer bestaat waarschijnlijk een verband, meldde de politie.

- November: In een Japans restaurant schiet een man drie mensen dood. Het gaat om twee Joegoslaven en een vrouw. De dader stapte het restaurant binnen, liep naar de tafel van de slachtoffers en schoot ze, zonder iets te zeggen, dood. Een pure afrekening, aldus de politie.

2001:

- September: Een 48-jarige man van Marokkaanse nationaliteit wordt in de buurt van het hotel Holiday Inn neergeschoten.

2002:

- December: Op de Willem van Weldammelaan in Amsterdam-Buitenveldert treffen kogels Gijs van Dam junior in zijn auto. Zijn vader is al jaren een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou onder meer met Sam Klepper zaken hebben gedaan.

2003:

- Januari: Voor een spoorwegovergang in Diemen schiet een onbekend gebleven man George Pflieger dood, terwijl deze in zijn auto zit. Het slachtoffer zou een een ondergeschikte positie in het criminele milieu hebben. Een 11-jarige scholiere wordt geraakt door een afgedwaalde kogel en raakt lichtgewond.

- Januari: Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in de Dorpsstraat in Amstelveen geliquideerd. Zijn metgezel Robert ter H. overleed later ook aan de verwondingen van de schietpartij.

- Mei: In de PC Hooftstraat vindt een afrekening plaats waarbij een 57-jarige man uit Servië-Montenegro omkomt. De man was een bekende van de politie.

- Augustus: Voor zijn zaak aan de Middenweg in Amsterdam wordt de 59-jarige onroerendgoedhandelaar Bertus Lüske doodgeschoten. Lüske was eigenaar van café-restaurant Frankendael en had het als projectontwikkelaar wel eens aan de stok met justitie.

- Oktober: De 39-jarige crimineel Jules Jie en een 20-jarige Thaise vrouw komen om het leven nadat zij in hun auto op de Keizer Karelweg in Amstelveen in koelen bloede zijn neergeschoten.

- December: Op de Dam liquideert een 37-jarige Nederlander op klaarlichte dag de 33-jarige Bulgaarse drugshandelaar Constantin Dimitrov. Een 23-jarig Bulgaars fotomodel dat hem vergezelde, raakt gewond.

2004:

- Maart: Voormalig rechercheur Martin Hoogland, moordenaar van topcrimineel Klaas Bruinsma en drugshandelaar Anton Hijzelendoorn, wordt vlak nadat hij vrijkomt uit de gevangenis op zijn fiets in Hoorn doodgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden