Aanslag Duitse neo-nazi's verijdeld

In Duitsland is met ontzetting gereageerd op een verijdelde aanslag door een groep neo-nazi's. Ze waren van plan een bom te laten ontploffen op de bouwplaats van de nieuwe synagoge in het centrum van München....

Van onze correspondent

Er zijn volgens justitie aanwijzingen dat de zes gearresteerden ook andere doelen in het vizier hadden. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Beckstein zei dat voor het volgende week beginnende Oktoberfest 'de strengste veiligheidsmaatregen' zullen gelden. In 1980 doodde een neo-nazi met een bom op dit grootste volksfeest ter wereld dertien mensen.

Beckstein sprak vrijdag van 'een nieuwe dimensie in de bruine terreur'. Hij wees erop dat rechts geweld tot nu toe uitging van individuele daders. De nu ontdekte structuren zouden op het bestaan van een 'Braune Armee Fraktion' kunnen duiden, verklaarde de minister.

De landelijk Officier van Justitie heeft het onderzoek inmiddels overgenomen, omdat de neo-nazi's worden verdacht van 'het vormen van een terroristische vereniging'. In de Oost-Duitse deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg werden wapenhandelaars gearresteerd.

Het brein achter de aanslag, Martin Wiese, is afkomstig uit Mecklenburg, maar woont sinds drie jaar in München. Daar groeide hij met zijn Kameradschaft Süd snel uit tot leider van de ultra-rechtse skinheads. Eerder verborg hij enkele weken de hoofddader van een bijna-moord op een buitenlander.

De aanslag op de bouwplaats aan de Jakobsplatz was gepland voor 9 november, de verjaardag van de grote anti-joodse pogrom in 1938 die de nazi's Kristallnacht doopten. Op die dag zouden de Beierse premier Stoiber en bondspresident Rau de eerste steen leggen van het complex, dat een synagoge, een gemeenschapscentrum en een joods museum omvat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden