Aanscherping asielbeleid moet illegaliteit tegengaan

Het ministerie van Justitie neemt maatregelen om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers in de illegaliteit belanden. Zij worden intensiever begeleid, opdat ze Nederland echt verlaten....

ANP

De voorgestelde veranderingen in de asielprocedure moeten ook leiden tot een snellere en betere verwerking van een verzoek. ‘Asielzoekers moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun aanvraag’, schrijven de bewindslieden Ernst Hirsch Ballin en Nebahat Albayrak in een brief die ze dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. ‘De ervaring leert dat uitzetting moeilijker wordt naarmate vreemdelingen hun vertrek kunnen uitstellen.’

De voorstellen moeten tegengaan dat afgewezen asielzoekers steeds weer een nieuwe aanvraag indienen. Om dat te bereiken, wordt de voorbereiding van de asielprocedure verbeterd. In een rustperiode van minimaal zes dagen voorafgaande aan de officiële procedure, worden onderzoeken verricht. Door bijvoorbeeld te kijken naar de gezondheid van asielzoekers, kan worden voorkomen dat ze medische gronden later gebruiken om hun procedure te rekken.

Asielzoekers die te horen hebben gekregen dat ze hier niet mogen blijven, moeten ons land binnen een maand verlaten. In die vier weken kunnen ze opvang krijgen. Als ze daarna nog niet zijn vertrokken, worden ze overgeplaatst naar een locatie waar ze in hun vrijheid worden beknot. Justitie probeert ze daar over te halen alsnog naar hun land van herkomst terug te keren. Desnoods worden de ex-asielzoekers in vreemdelingenbewaring geplaatst.

De bewindslieden gaan ervan uit dat met deze aanpak minder ex-asielzoekers op straat belanden. Helemaal uitsluiten kunnen ze dat echter niet. ‘Een sluitende aanpak in die zin dat vreemdelingen óf een vergunning krijgen óf worden uitgezet, is ook met deze aanvullende maatregelen onmogelijk ten volle te realiseren’, schrijven ze.

Ex-asielzoekers worden materieel aangemoedigd te vertrekken. Ze kunnen aanspraak maken op een vertrekvergoeding van 1750 euro of hulp krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf in hun vaderland. Daartoe worden ook microkredieten ingezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden