Aanschaf keuken kwestie van vergelijken en afdingen

Prijs: zes- tot 60 duizend gulden..

Hoe koop je een keuken?

Of liever: hoe koop je geen keuken? Want elke willekeurige keukenspecialist bespringt zijn potentiële klanten alsof zijn leven afhangt van de verkoop van deze ene keuken aan deze ene klant.

Trap daar niet in, waarschuwt de Consumentenbond. 'Laat altijd diverse offertes maken, vergelijk ze, en kies de beste uit.' Maar dat is niet altijd makkelijk.

De argeloze klant krijgt vaak de vraag of hij voor het eerst naar een keuken op zoek is. Zeg nooit ja. Want de verkoper zal vervolgens al zijn verkooptrucs op je loslaten. En er zijn nogal wat trucs: de klant lang aan de praat houden over koetjes en kalfjes die niets met keukens te maken hebben, hem zes keer de hele showroom rondslepen tot de blaren op zijn voeten staan, de klant murw praten over prijzen en suggereren dat hij er speciaal voor jou, geweldige klant, nog duizenden guldens weet af te krijgen - iets wat hij voor anderen uiteraard nóóit zou doen. En die aanbieding geldt doorgaans 'alleen vandaag'.

Voor je het weet, heb je een keuken gekocht die naar je zin, noch redelijk geprijsd is.

Wat wel te doen?

Bezoek meerdere keukenspecialisten, adviseert de Consumentenbond. Vaak blijken de opties - zoals moeilijke hoekjes, als je een oud huis bewoont - bij de één veel ruimer dan bij de ander. Sommige keukenboeren zijn flexibeler, andere verkopen uitsluitend standaardmaten en -apparatuur.

Anekdotes leren dat sommige ondernemers ronduit bot doen wanneer de klant niet direct zijn handtekening zet, nadat een uitgebreide keukentekening voor hem op papier is getoverd. Niets van aantrekken, luidt het advies.

Dan de prijs. Zelden, hoogst zelden is een keukenverkoper bereid alle kastjes, handgrepen, inbouwapparaten, tegels of verlichting gesplitst van een prijsopgaaf te voorzien. Dat impliceert dat er ruimte is om af te dingen. Daarin raakt de klant pas bedreven indien hij meerdere winkels bezoekt en zich laat informeren. Formuleer voor jezelf een redelijke prijs, en wanneer de keukenspecialist niet bereid is zover te zakken, eis dan een gespecificeerde offerte.

Gouden tip: vergelijk offertes, fax de goedkoopste naar een Duitse keukenleverancier, en gegarandeerd dat er nog eenvierde van de totaalprijs blijkt af te kunnen. In Duitsland zijn keukens vele malen goedkoper. Veel Nederlandse specialisten bestellen hun materialen zelf ook over de grens.

Voor grote teleurstellingen na aflevering en installatie is er de Geschillencommissie Wonen. Die bemiddelt bij onenigheid tussen leverancier en klant, en geeft een advies waaraan de leverancier zich dient te houden. Let wel: die moet natuurlijk wel bij de brancheorganisaties CBW of ANVK zijn aangesloten. Als dat niet het geval is, rest nog altijd het inschakelen van de Juridische Dienst van de Consumentenbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden