Aanrichter flatdrama geweigerd voor asiel

De man die zichzelf, zijn vriendin en haar 8-jarige zoontje zaterdag van een flat in Leidschendam wierp, was een uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoeker....

De man, de 30-jarige Hassan Mohammad, woonde in het asielzoekerscentrum in Hellevoetsluis. Volgens zijn advocate Patricia Scholtes wachtte hij op een operatie. Daarna zou hij worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Scholtes had sinds april contact met hem in verband met een tweede asielaanvraag. Mohammad, lid van de Oezbeekse minderheid in Afghanistan, had van familie te horen gekregen dat het voor hem nog niet veilig was om terug te keren.

‘Hij had problemen met de taliban en diverse krijgsheren’, aldus Scholtes. Mohammad zou door het vooruitzicht van terugkeer wel hebben geleden onder stress. ‘Maar niets abnormaals, en al helemaal niets wat erop wees dat er iets als dit gebeuren kon.’

Een vriend van Mohammad vertelde eerder in dagblad Trouw dat hij de man vrijdag had bezocht in het AZC Hellevoetsluis. Omdat Mohammad zo gestresst was, reisden ze af naar een vriend in Leidschendam. Ook de 35-jarige vriendin van Mohammad en haar zoontje waren daarbij. Zaterdagmiddag draaide Mohammad door, wierp hen van de vijfde etage en sprong er zelf achteraan.

Volgens de vriend kwam Mohammad tot zijn daad uit geestelijke nood. Hij zou niet hebben kunnen verkroppen dat hij op 5 oktober het land uit moest. Volgens Scholtes is dat verband ver gezocht en te speculatief. Van ernstige psychische problemen had ze nooit iets gemerkt. Ook werd hij daarvoor naar haar weten niet behandeld. VluchtelingenWerk Nederland liet echter dinsdag weten hem te hebben geadviseerd contact op te nemen met het Riagg.

Volgens Scholtes was er net vrijdag een verzoek tot verblijfsverlenging van drie maanden de deur uitgegaan. De verwachting was dat dat zou worden gehonoreerd in verband met zijn operatie.

Scholtes wil niet zeggen wat de man mankeerde. Hijzelf had gezegd dat zijn lichamelijke gebreken het gevolg waren van mishandelingen in Afghanistan. Maar de rechter vond dit ongeloofwaardig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.