‘Aanpassing bijstandswet noodzakelijk’

De bijstandswet moet worden aangepast. Dat is nodig om te voorkomen dat patiënten die gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis hun uitkering verliezen....

Van onze verslaggever

Dit vindt de Amsterdamse rechtbank, die uitspraak deed in een proefproces dat was aangespannen door psychiatrische instelling De Meren en de gemeente Amsterdam.

Jaarlijks worden veertienduizend personen tegen hun wil opgenomen, meestal omdat ze een gevaar vormen voor zichzelf of anderen. Meer dan de helft van deze groep heeft een bijstandsuitkering, die na opname kan worden stopgezet.

Dat is het gevolg van de Wet werk en bijstand, die twee jaar geleden is ingevoerd. Die bepaalt dat personen die door een rechterlijke beslissing hun vrijheid verliezen, geen uitkering krijgen. De wet was bedoeld voor gevangenen, maar treft ook psychiatrische patiënten.

Gedetineerden hebben minder last van deze wet, omdat ze in de gevangenis zak- en kleedgeld krijgen en geen ziektekostenpremies hoeven te betalen. Justitie betaalt hun medische kosten. Dergelijke regelingen bestaan niet voor hen die tegen hun wil in een instelling verblijven. Hierdoor wordt het voor hen moeilijk persoonlijke uitgaven te bekostigen en de huur van een eventuele woning te betalen.

Volgens de rechter hebben gemeenten formeel het recht de uitkering van deze personen stop te zetten. Maar hij vindt dat er sprake is van een gat in de wet, dat moet worden gedicht. De overheid zou deze groep patiënten over het hoofd hebben gezien toen de nieuwe bijstandswet werd ingevoerd.

Ook de gemeente Amsterdam en de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Nederland vinden dat de wet moet worden aangepast. ‘Deze patiënten mogen niet tussen wal en schip vallen. Het is goed dat de rechter duidelijk maakt dat het rijk daarvoor moet zorgen.’ De ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid overleggen binnenkort over een regeling voor degenen die gedwongen worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden